Přenos končí, hnízdo je prázdné (pátek 14. srpna 1998)

14. srpen 1998

Spíš bych měl napsat, že hnízdo je ZROVNA prázdné; Asu a Aru se do něj totiž stále vracejí, a to jak na noc, tak během dne. Zdá se, že nejpevnější vazbu ke hnízdu má prostřední Asu, které je na něm nejčastěji. Naproti tomu nejmladší Aju opustilo hnízdo -pravděpodobně už definitivně- v úterý ráno.

Od pondělí byl v Brdech Jarda Šimek. Dnes mi od něj přišla podrobná zpráva, ze které vybírám několik bodů:

- Když nejsou mláďata na hnízdě, zdržují se na větvích nebo na zemi. Chodí po kamenech či ve spadaném listí, občas to vypadá, že hledají potravu, ale nebylo vidět, že by skutečně něco sežrala.

- Nebylo pozorováno, že by staří ptáci krmili mláďata na zemi. Stalo se sice, že David sletěl na zem a mláďata hned začala žadonit, ale David na to nereagoval. Krmení se tedy stále odehrává výhradně (nebo především?) na hnízdě. Čím se živí Aju, je docela záhada (bude ovšem nutné detailně projít analogová videa, jestli se na hnízdo přece jen někdy nevrátilo).

- S letem mláďat to ještě není taková sláva, jak by se mohlo zdát. Aru i Asu párkrát vylétla zjevně s úmyslem přistát na hnízdě, ale nezvládla výstup a slétla na zem do bukového porostu.

- Z 11. na 12. srpna nocovalo Aju nízko na stromě (ve výšce asi 5 metrů) kousek od hnízda.

- Kristýna a David nejméně dvakrát nocovali "společně" (rozumí se na různých stromech, ale v jednom místě) poměrně daleko od hnízda.

Další zprávy odvysíláme v pondělí ve tři čtvrtě na sedm v Dobrém jitru (Český rozhlas 2 - PRAHA).

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio