Přenáší Kamba?

14. březen 2007

Vraťme se znovu k zásadní otázce, totiž zda je Kamba skutečně těhotná. Takových dotazů nám stále dochází mnoho. Zeptali jsme se nejprve Marka Ždánského:

"Kamba samozřejmě březí je, to je vidět na nateklých prsou a velkém tvrdém břichu. Máme ale i spolehlivější důkaz- těhotenské testy jsme na její moči pochopitelně během uplynulých měsíců mnohokrát opakovali a po celou dobu březosti výsledek jasně ukazoval, že mládě čeká. To potvrdil i test, který jsem dělal docela nedávno."

Jak dlouhá doba uběhla od prvního pozitivního testu?

"Kdybychom to vzali přesně, tak nám vychází, že je v osmém měsíci. Test jsme dělali, jak si možná mnozí vzpomenou, v červenci. Podle mne by i přes možnou chybu měla do poloviny března porodit."

Je ten odhad ale správný? Vypravili jsme se na poradu ještě za gynekologem MUDr. Ladislavem Kroftou. Zajímalo nás, podle čeho se dá u lidí co nejpřesněji určit datum porodu:

"U žen je první informací to, že se nedostavila menstruace. U primátů tento údaj ale zjistíme jen velmi těžko. Nejspolehlivějším parametrem by tedy podobně jako u lidí bylo ultrazvukové vyšetření. To určí termín porodu naprosto přesně."

Do jakého data se u ženy hovoří o tom, že přenáší, ale přitom je všechno v pořádku?

"Jedná se o toleranci čtrnácti dnů - tak dlouho můžeme vyčkávat (ovšem za pečlivějšího monitorování dítěte) a sledovat, zda se neobjeví spontánní nástup děložní činnosti."

Pokud sečteme všechny zjištěné informace, pak můžeme na Kambino miminko čekat třeba i měsíc. Ale nemalujme čerta na zeď...

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení