Představujeme: Shinda

15. listopad 2005

Shinda je druhým obyvatelem pavilonu goril v pražské zoo a dalším soutěžícím v naší "tak trochu jiné reality show". A kdo by nám ji lépe představil než vrchní ošetřovatel Marek Ždánský a kurátor savců Pavel Brandl.

Když se podíváme na Shindu, uvidíme samičku v mnoha ohledech úplně jinou, než je její nevlastní sestra Kijivu. Všechno nové musí hned prozkoumat, veškerou potravu by nejradši shromáždila pro sebe. Mezi námi je proslulá třeba tím, jak neustále zkoumala ohrazení venkovního výběhu, až se jí ho téměř podařilo překonat. Testovala dokonce i ten vodní příkop, který odděluje venkovní výběh od návštěvníků, protože v něm zpočátku byla nasázená mokřadní vegetace. Ta už samozřejmě více méně vzala za své a já jsem přesvědčený, že skončila z velké části v Shindině žaludku.

Shinda je daleko silnější postavy než Kijivu, mnoho návštěvníků si dokonce myslí, že čeká mimino. Bohužel nečeká, ale myslíme si, že velké břicho není jen odrazem skutečnosti, že se přejídá, naopak od nás dostává málo potravy. Je pravda, že si to vynahradí ve výběhu, kde je schopná spásat celý trávník, ale neřekl bych, že tím je tlustá. Ona má problém hormonální. Tedy je to spíše smůla. Ještě v Austrálii měla ona i Kijivu hormonální implantát, který zamezil oplodnění jejím vlastním otcem, dominantním samcem ve skupině, kde žila. Od té doby je podle nás hormonálně rozhozená. Až přestane implantát fungovat, tak si myslíme, že se i její chování a postava nějakým způsobem změní. Rozhodně nemůže být její bříško odrazem klasické obezity. Ona nemá z čeho být obézní. Vždyť nedostává o nic víc potravy než Kijivu, ba právě naopak.

Změnila se hmotnost Shindy od té doby, co přišla do pražské zoo? Právě že jen minimálně. Ona má váhu kolem 85 až 88 kilogramů a v té linii se to pořád drží. Nižší váhu měla ještě před povodní, kdy vážila kolem 82 kilogramů. Během rekonstrukce pavilonu po povodni byla na rok umístěna do Zoo Dvůr Králové a od doby, kdy se k nám vrátila, se její váha pohybuje prakticky na stejné úrovni.

Jak je to s tím jídlem? Vy jí tedy dáváte menší dávky než Kijivu. Ale je třeba vybíravá? Vybírá si určitý druh potravy? Shinda? Tak ta sežere, co dostane. Taky tím se odlišuje od Kijivu. Kdybychom měli mluvit o vybíravosti v jídle, museli bychom se věnovat druhé samici. Jak by se asi Shinda zachovala, kdyby měla potravy nadbytek, kdyby ji měla po celý den? Určitě by žrala dál a dál. O tom není pochyb. Raději to ale nezkoušíme, je zkrátka nezbytné ji omezovat. Od nás zkrátka víc nedostane. Proto říkám, že není možné, by byla tlustá z toho, že bychom jí dali nadmíru. Proto říkám, že vím, že ze žrádla určitě nemá velké břicho. Takže jediná možnost, co mě napadá, je ten hormonální problém.

Všichni doufají, že hormony z implantátu přestanou působit, Shinda se srovná a třeba i zhubne. Hlavní věc, aby se jí narodilo mládě. Moja by měla k sobě někoho na hraní a celá naše skupina by byla samozřejmě daleko, daleko veselejší. Hlavně z pohledu samotné Shindy, která by podle mého narození potomka hrozně pomohlo psychicky.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení