Před 110 lety se narodil spisovatel C. S. Lewis

29. listopad 2008

Dnes (29. listopadu) je tomu právě 110 let kdy se v Belfastu narodil jeden z nejúspěšnějších moderních spisovatelů C. S. Lewis. I u nás je známý svými díly z oblasti fantasy literatury, křesťanské apologetiky, literární kritiky a beletrie. Jeho knihy Letopisy Narnie, Rady zkušeného ďábla, Velký rozvod nebe a pekla a mnohé další mají mnoho příznivců na celém světě. Čím tolik zaujal své čtenáře, na to hledáme odpovědi s religionistou Pavlem Hoškem.

Britský spisovatel C. S. Lewis se narodil v listopadu a v listopadu také zemřel. A jak říká religionista Pavel Hošek, k tomuto období měl celý život velmi hluboký vztah.

Pavel Hošek: "Podzim měl ze všech ročních období nejradši, protože na něj vždycky padala zvláštní nostalgie, takový melancholický stesk , který mu od dětství připomínal, že nejsme tak úplně doma na tomhle světě. Vždycky měl pocit, že je tady na světě jenom jako host a jenom dočasně a že je ve skutečnosti obyvatelem nějakého jiného světa, po kterém vždycky na podzim tak tesklivě zatoužil."

Tahle zvláštní nostalgie ho provázela celým dětstvím a dospíváním a nakonec z něj udělala básníka, spisovatele i profesora literatury na Oxfordské a Cambridgeské univerzitě. Později našel vysvětlení těchto svých pocitů u řeckého filosofa Platóna, který popisuje tento svět jako krajinu stínů, jako matný odlesk skutečného světa odkud jsme přišli, kam patříme, a kam se také po smrti vrátíme. V našem viditelném světě nám ten skutečný svět může připomínat krása.

Pavel Hošek: "Právě proto, že C. S. Lewis rozumí kráse jako ohlasu z jiného světa, protože rozumí fantazii jako čidlu a nástroji vnímání pravé skutečnosti, tak potom sám tvoří literárně ne nějaká abstraktně teoretická pojednání, ale tvoří mytopoeticky. Tvoří literární díla, jako jsou Letopisy Narnie, Kosmická trilogie, Velký rozvod nebe a pekla. Tedy vlastně díla krásné literatury, která mají zprostředkovat zkušenost, která má být bránou k jinému světu. A svým mladým přátelům, s nimiž si dopisoval, a kteří se pokusili o svá první literární dílka, radí v tomto duchu, že nemají informovat čtenáře o něčem chladném nebo zeleném, nebo horkém nebo voňavém, ale že má spisovatel zařídit, aby čtenář cítil chlad, aby cítil vůni jehličí, aby všemi smysly zakoušel ty barvy, tvary, chutě a vůně vnitřního světa literárního příběhu, který je vytvářen."

Literatura v Lewisově poddání se stává médiem, mostem, oknem do jiného světa. Mnozí komentátoři Lewisova díla se domnívají, že v tom spočívá jeho fenomenální úspěch.

Pavel Hošek: "Fantasy literatura v době, kdy Lewis a Tolkien tvořili, byla prapodivným koníčkem několika málo literátů, ale zdá se, že oni vystihli dobu, že začali psát způsobem, který už ohlašoval velký kulturní posun ve vnímání, v estetice celé západní kultury."

A to je možná také důvod, proč jsou knihy C. S. Lewise každým rokem stále populárnější, přestože od jeho smrti uplynulo už několik desítek let.

Spustit audio

Více z pořadu