Před 100 lety se narodil šarmantní muž: J. F. Kennedy

26. květen 2017

„Celé Spojené státy jsou dosud ve stavu šoku. Tělesné pozůstatky prezidenta Kennedyho spočívají ve východním sále Bílého domu na stejném katafalku, na němž téměř před sto lety spočívaly tělesné pozůstatky Abrahama Lincolna… “ Takto referoval Karel Kyncl, zahraniční korespondent ČsRo, den po atentátu. JFK dodnes zůstává jedním z nejpopulárnějších amerických prezidentů.

Narozen se stříbrnou lžičkou v ústech

Budoucí 35. prezident USA se narodil 29. května 1917 v Brooklynu ve státě Massachusetts. Pocházel z pohádkově bohaté rodiny úspěšného bankéře a vlivného politika Josepha Kennedyho. Mladý Jack, jak byl John svými nejbližšími nazýván, získal prestižní vzdělání v oborech hospodářských věd a státovědy na univerzitách v Londýně a Harvardu. Za 2. světové války sloužil u amerického námořnictva v jižním Pacifiku. Za své nasazení byl dokonce oceněn Purpurovým srdcem.

„Neptejte se, co vaše země může udělat pro vás …“

Po válce se rozhodl vstoupit do politiky. V letech 1947-1953 zastával post poslance Sněmovny reprezentantů. Od roku 1953 usedl do senátorského křesla za stát Massachusetts. Už v roce 1956 se neúspěšně pokusil kandidovat na prezidenta. O čtyři roky později slavil vítězství. Za významné morální i finanční pomoci své rodiny vyrazil energicky do boje o Bílý dům s heslem: „Nechte nás, abychom tuto zemi rozhýbali“. Třiačtyřicetiletý Kennedy porazil těsným náskokem svého republikánského rivala Richarda Nixona. Šarmantní prezident se stal nadějí pro mladou generaci. Už ve své inaugurační řeči apeloval na osobní iniciativu každého Američana „Neptejte se, co vaše země může udělat pro vás. Ptejte se, co můžete vy udělat pro svoji zemi.“

Rodina Johna Fitzgeralda Kennedyho v roce 1962

Rodina Johna Fitzgeralda Kennedyho v roce 1962

1000 dní v Oválné pracovně

V roli prezidenta se musel vypořádat s mnoha vnitřními problémy. Kennedy vyhlásil ambiciózní plán. Chtěl skoncovat s bídou, vysokou nezaměstnaností, stagnujícím hospodářstvím a inflací. Požadoval vymýtit rasovou segregaci. Zlepšit sociální a ekonomické postavení chudých obyvatel i Afroameričanů. Inspiroval se politickým odkazem Franklina Delana Roosevelta, opíral se o podnikatelské vrstvy a mladé Američany. Bojem proti chudobě si získal velký respekt. Část svého programu neprosadil kvůli odporu republikánů.

V mezinárodních otázkách se sice cítil jako ryba ve vodě, ale několikrát zde chyboval. Invaze CIA na Playa Girón, která měla odstranit kubánského vůdce Fidela Castra, skončila naprostým fiaskem. Vysláním vojenských jednotek do Vietnamu přispěl de facto k rozpoutání války v Indočíně. K nesporným úspěchům jeho administrativy patří zahájení kosmického programu a řešení tzv. karibské krize. Tehdy se nezalekl buldočí povahy Nikity S. Chruščova. Zachoval chladnou hlavu a odvrátil hrozbu jaderné války se Sovětským svazem. JFK se sice pokusil obnovit hegemonii Spojených států ve světě, ale moderní historici jej hodnotí jako průměrného prezidenta, jehož skutečné zásluhy bývají přeceňovány.

JFK s manželkou pár vteřin před smrtí v Dallasu 22.11.1963

Atentát v Dallasu

Život jednoho z nejpopulárnějších prezidentů v dějinách Spojených států ukončily výstřely v Dallasu 22. listopadu 1963. Za pravděpodobného atentátníka byl označen bývalý námořník Lee Harvey Oswald, který byl zatčen ještě téhož dne texaskou policií. Nevyjasněné okolnosti tragické smrti JFK dodnes vyvolávají řadu pochybností. Spikleneckých teorií i nezodpovězených otázek je mnoho. Jak by asi vypadala Amerika i svět, kdyby nedošlo k atentátu? Komu tak vadil populární prezident? Jisté je jen to, že JFK byl 25. listopadu 1963 pochován na washingtonském hřbitově v Arlingtonu.

Čtěte také

autor: Tomáš Bělohlávek
Spustit audio