Přecitlivělost k rostlinám

18. červen 2004

Zvýšená citlivost lidského organismu může být z nejrůznějších důvodů k mnoha látkám. Pokud nejde o jedovatost, ale o vnímání působnosti vůči nám, jde o alergii. Mohou ji způsobit rostlinné materiály, inhalační látky, dotykové nebo kontaktní alergeny, ale i potraviny.

Zjistí-li se zvýšená citlivost "vůči něčemu", první nutností je zjistit příčinu (neboli alergenní látku) a rozsah jejího vlivu. Ani v případech rostlinných alergenů to není tak jednoduché a snadné, neboť síla alergenu může být závislá na ročním období, druhu látky, vlivu povětrnosti, samotné citlivosti jednotlivce a na dalších faktorech.

Mezi nejpůsobivější alergeny z rostlin patří jejich pyl, listové části, semena, ale i jedlé podíly v některých potravinách, včetně ovoce a zeleniny. Mezi málo běžné, ale silně působící alergeny patří ty, jejichž intenzita se působením slunečního světla ještě zesiluje.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio

Více z pořadu