Práce v pavilonu pokračují

17. říjen 2008

Pavilon goril v pražské zoo se v posledních týdnech proměnil v jedno velké staveniště. Úpravy cesty ve vnitřním pavilonu jsou již hotové, ale následují další stavební práce, které by měly vést ke zvelebení vnější expozice a okolí pavilonu.

V současnosti probíhá pokládka nového povrchu cest, vedoucích k vchodovým dveřím, a naplánovaná je také výstavba stříšky, jež by zakrývala vchod a prostor pozorovacího okénka, ve kterém můžete vidět gorilí rodinu, jak vychází do venkovního výběhu nebo vysedává "na zápraží" svého příbytku.

Kmeny ve výběhu jsou již ztrouchnivělé a opotřebované od toho, jak na nich členové gorilí tlupy řádí. Pracovníci zoo vymění a gorilám navážou také nové prolézačky, aby měla zvířata nějakou změnu a život je stále těšil.

Kijivu každodenní hluk těžko snáší. V úterý ráno jsem ji už ani neviděla s rukama na uších, ve chvílích největšího lomozu se totiž naučila zalézat do krytého koutu na schodech směřujících do protipovodňové věže. Tam zůstává, dokud ruch sbíječek a dalších strojů v okolí pavilonu neustane. Její pozici mohou návštěvníci pouze tušit z toho, že se občas zakymácí větev nad pažením schodiště.

Rodinný život v pavilonu

Shinda je stále na dietě, má ji navrženou až do konce listopadu. O její spokojenost se ale opravdu nemusíte bát, dostává širokou nabídku zeleniny a bez sladkého ovoce její mlsný jazyk ještě chvilku nepochybně vydrží. Marek Ždánský má v plánu Shindu v příštím týdnu vylákat na váhu, takže se brzy dozvíme, s jakými úspěchy dietní režim pokračuje.

Přes zmíněné nepříjemnosti vládne v soužití gorilí rodiny klid, a tak jediný občasný vzruch v pavilonu bývá způsoben konfrontací Richarda s Mojou, když Moja leze tátovi do území s rozesetou dopolední svačinou, nebo když si na něj moc dovoluje. Richardovo gesto jí ovšem hned připomene, že se musí krotit, a to i když s ní cloumá puberta a vlastně za to nemůže.

Moja řádí bez ohledu na rekonstrukci
autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení