Pouště hrozí lidstvu

21. červen 2005

Rozšiřování pouští ohrožuje podle OSN životní prostředí. Desertifikace, jak se tento jev nazývá, může v budoucnu vyhnat z domovů miliony lidí. Rozsáhlé prachové bouře, související s tímto jevem, mají navíc neblahý vliv na zdraví lidí až do vzdálenosti několika tisíc kilometrů.

"Desertifikace, coby globální problém, může postihnout kohokoli," říká Zafar Adeel, hlavní autor zprávy o tomto fenoménu, která shrnuje čtyřletou práci 1360 vědců v 95 zemích. Mezi hlavní faktory ovlivňující rozšiřování pouští patří podle vědců nadměrné spásání či vytěžování půdy, rozšiřující se populace a zneužívání zavlažování. Tento problém v nadcházejících desetiletích pravděpodobně ještě zhorší globální oteplování, což povede k dalším záplavám, vlnám sucha a horka.

Desertifikace navíc zhoršuje zdravotní problémy spojené s prachem, který se může dostat větrem na značné vzdálenosti - například z mongolské pouště Gobi do Japonska či na Havaj. Z oblasti Sahary se do atmosféry takto dostává každý rok údajně až miliarda tun prachu. Pouštní prachové částice mohou přenášet bakterie a plísně. Předpokládá se, že prachem přenášené mikroorganismy z Afriky poškodily korálové útesy v Karibském moři.

Poušť Gobi se stěhuje blíž k městům

Pro boj proti tomuto jevu byla v roce 1994 z podnětu konference OSN o životním prostředí v Rio de Janeiru sjednána Úmluva OSN o boji proti desertifikaci. Hospodářsky vyspělé země se v ní zavázaly, že poskytnou zemím ohroženým tímto jevem pomoc, a to nejen finanční, ale také ve formě potřebných technologií a "know-how".

autor: Jan Schlindenbuch
Spustit audio

Více z pořadu