POROD GORILÍHO MLÁDĚTE V PŘÍMÉM PŘENOSU!

18. leden 2007

Již několik měsíců napjatě sledujeme chování nejstarší gorilí samice v pražské zoologické zahradě - Kamby. Je totiž poprvé v životě těhotná. Termín se blíží mílovými kroky, přesné datum neznáme a porod může přijít doslova každým dnem. Vždyť Kijivu porodila Moju o plné tři týdny dříve, než pracovníci zoo očekávali.

Přestože gorily našimi kamerami sledujeme nepřetržitě a zájemci mohou prostřednictvím webu Odhalení nahlížet do pavilonu ve dne v noci, rozhodli jsme se výrazně posílit šanci porod zachytit v přímém přenosu. Do pavilonu jsme přidali kamery s nočním viděním, protože porod se s největší pravděpodobností odehraje v noci, podobně jako tomu bylo u Kijivu. Pro ty, kteří v noci porod promeškají, ode dneška veškeré dění v gorilím pavilonu nahráváme a nejzajímavější okamžiky ukážeme hned po porodu.

Kamba čeká na porod

Český rozhlas zprostředkoval podobnou velkou událost svým posluchačům a návštěvníkům webových stránek už dříve. V přímém přenosu pěti webových kamer jsme od 23. června 2000 očekávali narození mláděte severního bílého nosorožce. Ve čtvrtek 29. června jsme se dočkali: v Zoologické zahradě Dvůr Králové nad Labem se narodila nosorožčí samička, která později dostala jméno Fatu.

I dnes se můžete na originální záběry z porodu podívat na adrese http://www2.rozhlas.cz/mlade.

V našich stopách se nedávno vydali také pracovníci anglické zoo v Paingtonu, kde ve spolupráci s BBC připravili přímý přenos porodu mláděte nosorožce černého. Ten by měl také proběhnou v nejbližších dnech, či spíše hodinách, jak nám včera telefonicky potvrdil producent BBC Kevin Heathorn. Vše můžete sledovat na adrese http://www.paigntonzoo.org.uk.

Webkamera u nosorožců
autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení