Pořady k sametové revoluci

1. prosinec 2014

Zapátrali jsme v archivu Českého rozhlasu a vybrali nejzajímavější pořady, které se týkají sametové revoluce a událostí, jež vedly k obnově parlamentní demokracie v tehdejším Československu.

Nejsme děti aneb deset dní, které otřásly Československem

Dokumentární pásmo z listopadových dní 1989. V pořadu jsou použité autentické zvukové záznamy. Namátkou uslyšíte část projevu bývalého funkcionáře KSČ Miroslava Štěpána, krátké úseky projevů generálního tajemníka ÚV KSČ Karla Urbánka nebo projevy členů KSČ na stranickém aktivu v Paláci kultury a mnoho dalšího.

Konec a začátek I. - 17. listopad a zrod něžné revoluce v Praze

Koláž dokumentů, literárních fragmentů, svědectví a vzpomínek věnovaných 17. listopadu 1989. Pořad připravil Josef Henke a uslyšíte například Radovana Lukavského, Rudolfa Hrušínského nebo Eduarda Cupáka a řadu dalších herců a českých osobností.

Konec a začátek II. - Krvavým chodníčkem 17. listopadu ke svobodě

Pokračování pořadu o sametové revoluci. Jak se hroutil komunistický režim? Dialog se společností začal! Havel na Hradě. Opět promluví známé české osobnosti. Ty se vyjadřují nejen k tvrdému zásahu Statní bezpečnosti na Národní třídě a vyslovují svůj nesouhlas, ale i k dalším událostem, které vedly k parlamentní demokracii v Československu.

Rozhlasoví technici v éteru

Pořad zaměřený na listopadové události roku 1989. Uslyšíte několik známých i méně známých záběrů, které pořídili přenosoví technici Československého rozhlasu. Ti jsou spolu se svými hosty i průvodci tohoto pořadu.

Spustit audio