PONGOVA DOBRODRUŽSTVÍ NA INTERNETU

31. březen 2008

Český rozhlas v rámci projektu Odhalení získal práva na internetové vysílání čtyřdílného seriálu Pongova dobrodružství. V pondělí 31. března se na www.rozhlas.cz/odhaleni objeví první díl. Další tři díly pak budou mít premiéry postupně, a to 14. dubna, 28. dubna a 5. května 2008.

Gorilí sameček Pong se narodil pravděpodobně v roce 1995 ve volné přírodě, ale s naprostou jistotou to nevíme. Ve věku asi jednoho roku byl upytlačen a propašován do soukromého chovu ve Spojených arabských emirátech. V pěti letech začal být nebezpečný svému lidskému okolí, a tak byl nabídnut zoologickým zahradám. V roce 2001 získala tohoto samečka pražská zoo. Do Prahy přišel výrazně podvyživený (37 kg) s výrazně stereotypním chováním. Po karanténním pobytu vážil již 52,4 kg. Pong se nikdy nesžil s vůdčím samcem tehdejší pražské skupiny Tadaem, nectil přesně postavení a povinnosti beta-samce. Při povodních v srpnu roku 2002 Tadao pravděpodobně zamezil Pongovi přístup do únikové věže, a ten se tak utopil. Ale i toto jsou dohady. Okolnosti narození i úmrtí tohoto samečka už navždy zůstanou tajemstvím.

Pongova dobrodružství jsou natočena ve výrazně odlišném televizním žánru než magazíny Odhalení. Jde o telenovelu, tedy žánr postavený na příběhu, který může být i uměle dofabulován. Toho se Odhalení, které si zakládá na odborné exaktnosti, nikdy nedopouští. Pro zvýšení diváckého efektu seriálu byl Pongovi propůjčen lidský hlas a schopnost se lidsky vyjadřovat.

Dramaturg projektu Odhalení Radek Šofr navíc upřesnil: "Nikde jinde neexistují tak uceleně zpracované videomateriály o době před šesti až sedmi lety, kdy se současná pražská gorilí rodina začala formovat. Kde jinde můžete vidět smutného hrdinu Ponga či první vteřiny pobytu mladých samiček Shindy a Kijivu v hlavním expozičním prostoru? A navíc, kde můžete vidět ošetřovatele Marka Ždánského jako štíhlého klučinu?"

Jedinečné záběry gorilího samce Ponga, který zahynul při povodních, budou na www.rozhlas.cz/odhaleni umístěny trvale.

autoři: Petra Hanzelková , Radek Šofr
Spustit audio
Projekt Odhalení