Polemika: Kamba v přímém přenosu

24. duben 2007

Velmi si vážím vašeho projektu Odhalení, sama patřím k fandům vašeho pořadu a celé gorilí rodiny a často, ale rozhodně nikoliv denně jsem využívala možnosti aspoň na chvilku ke gorilám nakouknout. A činím tak i v současnosti. Souhlasím i s vašimi názory, uveřejněnými v článku Kamba v přímém přenosu. Jen s jednou věcí spíše nesouhlasím.

Píšete, že v den porodu byl výjimečně vysoký počet "sledujících" a odůvodňujete to efemérním (rozumím tím povrchním, jen dočasným) a senzacechtivým zájmem právě jen o to tragické, co se přihodilo při porodu.

Myslím, že se mýlíte. Sama znám velkou spoustu lidí, kteří nesledují gorily pravidelně nebo jen ve čtvrtečních televizních magazínech, takže ani možná nefigurují ve statistikách o pravidelných divácích. Kambě všichni tito lidé moc drželi palce a je pochopitelné, že právě ve chvíli, kdy bylo zřejmé, že probíhá porod, ti, kteří měli možnost být u internetu (včetně mě) prostě chtěli být u toho. Nejdříve se zájmem vidět narození zdravého gorilího miminka a později prostě vědět, co se děje, když zprávy v médiích byly nepříznivé, ale současně nejasné a oficiálně nepotvrzené.

Troufám si tvrdit, že všichni tito lidé - aspoň ti, které znám, mě nevyjímaje, netoužili vidět utrpení pro radost, ale z účasti a se zájmem, co se vlastně děje. Netvrdím, že nebyly výjimky, určitě ano. Lidí, kteří si libují v senzacích nad cizím utrpením, je asi celkově také dost, ale nepředpokládám, že by jich v tomto případě byla většina - naopak, jsem přesvědčená, že jich byla v tomto případě málo a že velký nárůst připojení v době porodu byl přeci jen z pohnutek lepších, než horších. Jen z velkého počtu připojení nelze přeci usuzovat na motivaci připojení.

Kdyby porod probíhal normálně a narodilo se zdravé mládě, předpokládám, že počet připojených by byl minimálně stejný, myslíte, že ne?

A nakonec - kdyby se někdo připojil z důvodů "senzacechtivých" a pak přeci jen pocítil trochu účasti a zájmu, bylo by to dobře, ne?

Mně naopak strašně překvapilo, jak takováto naprosto "nevýdělečná" činnost, jakou je pozorování goril, stmelila spoustu lidí, kolik lidí projevilo Kambě účast, a to nikoliv povrchní a dočasnou. Dokonce jsem čekala, že po neúspěšném porodu bude spousty lidí spílat řediteli zoo p. Fejkovi. Sice takoví také byli, ale i to "spílání" se mi zdálo spíše slušné (zcela nepodobné obvyklým vulgárním internetovým diskusím), velká většina lidí naopak děkovala jak zaměstnancům zoo, tak tvůrcům i všem aktérům Odhalených.

Takže ještě jednou díky - a co se týče motivace k pozorování goril, jsem spíše optimistka.

autor: Radana Tittlová
Spustit audio
Projekt Odhalení