Pohledy z poličské věže aneb Za Bohuslavem Martinů

27. duben 2012

Při návštěvě Poličky, města na pomezí Čech a Moravy, nemůže snad nikdo opomenout navštívit místa, jež upomínají na život a dílo světově proslulého skladatele Bohuslava Martinů.

Využijeme v tuto chvíli možností, jež nám poskytuje bohatý archiv Českého rozhlasu. O městu Poličce, zejména pak o onom zvláštním rodišti budoucího skladatele, necháme vyprávět profesora doktora Václava Holzknechta (1904-1988), který svůj obdiv vůči rodišti B.Martinů, zejména však odbiv vůči jeho dílu, zachytil v mnoha rozhlasových pořadech. Tři zvukové úryvky, jež naleznete na této stránce, pocházejí z hudebního fejetonu zasvěcenému slavnému poličskému rodákovi. Dr. Holzknecht svou úvahu natočil v Československém rozhlase v září roku 1979, v době, kdy byly ostatky skladatele převezeny na hřbitov v rodné Poličce.

Z životopisu Bohuslava Martinů připomenu jen základní data:
na věži kostela sv. Jakuba v Poličce se narodil 8. prosince 1890.K hudbě inklinoval od okamžiku, kdy mu otec opatřil první housle.Když bylo B.M. 16 let, poličští radní mu nabídli stipendium a vyslali ho ke studiím na pražskou konzervatoř.Od roku 1915 hrál ve skupině druhých houslí v České filharmonií, v letech 1920-23 působil už jako stálý člen ČF. Soustavně se věnoval skladbě – jeho vzory byli A.Dvořák, R.Strauss, Debussy, po jistou dobu ho silně ovlivnila jazzová hudba, v jiném období pak hudba lidová. V roce 1922 se stal žákem Josef Suka. O rok později odjíždí na studia do Paříže. V roce 1931 se oženil s Francouzkou Charlottou.Rok po vypuknutí 2. světové války odešel do Ameriky. Učil na Berkshire Music Schoul, později na universitě v Princetonu.V roce 1953 se vrátil do Evropy. Žil v Nice, později v Římě. Na sklonku života se přestěhoval do Švýcarska. Zde, v městě Liestal, zemřel 28. srpna 1959.
Za svůj život složil přibližně 300 skladeb.

Polička při pohledu z věže kostela

V závěrečné zvukové ukázce si můžete poslechnout Skladbu Vynášení smrtky (část Špalíčku). Zpívá Dětský pěvecký sbor Československého rozhlasu, řídí dr. Bohumil Kulínský. Nahrávka pochází z roku 1965.

Spustit audio