Pohled do Turkmenistánu (čtvrtek 12. prosince 2002)

12. prosinec 2002

Update 13.00 SEČ: Kateřina znovu vyletěla na jih a nachází se před pohořím Kunlun. Bude se snažit přeletět přes hory? Asi ne, ale zjevně má potíže - místo, kde se zdržovala v minulých dnech patrně nebylo příhodné.

Update 13.12.:
Kateřina se včera znovu začala vracet na sever, k místu, kde byla v předchozích dnech.

Dnes se trochu podrobněji budeme věnovat druhému ze tří čápů, které jsme v létě označili na Sibiři - a sice Romanovi. Ten své hnízdiště opustil 6. září, během jedenácti dnů urazil 2500 kilometrů a 16. září se zastavil na východě Turkmenistánu, kde je i v těchto dnech.

Romanovo chování je zajímavé hned ze dvou důvodů:

Jeho zimoviště leží poměrně vysoko na severu (původně jsme předpokládali, že sibiřští čápi budou zimovat v Indii, jižní Číně nebo dokonce v Africe), navíc v poušti Karakum. Není to ale asi tak zlé, jak by se mohlo zdát při prvním pohledu na mapu. Denní teploty se pohybují přes den kolem 10 st. C, v noci kolem nuly nebo jen několik stupňů pod nulou. Oblast, kde se Roman zdržuje, je velmi intenzívně hospodářsky využívaná (jak dokládají snímky v galerii) a Roman jistě v zavlažovacích kanálech nachází dostatek potravy.

Zatímco naši - tedy čeští - čápi, kteří zimovali v Africe, prožívali zimu nebo alespoň její významnou část na jednom místě, Roman kočuje na poměrně velkém území. Nejprve asi 42 dnů pobýval na dvou místech vzdálených 25 km od sebe (na mapce v galerii jsou vlevo), pak se začátkem listopadu rozlétl k východu a na 15 dnů se zastavil 160 až 170 km daleko. Posléze podnikl ještě další přelety a nyní je opět v západní části svého zimoviště, jen o něco jižněji. Velmi důležitá je pro něj zastávka Chilak (na mapce je vpravo), kde se zastavil už po příletu a pak ještě třikrát... Co je důvodem jeho přeletů můžeme jen tušit. Pokoušel se letět dál, kamsi do indických zimovišť, a zavčasu si to "rozmyslel"? Vyhýbá se rušení lidmi? Nebo to má úplně jinou příčinu? Jestli máte nějaké vysvětlení, napište je prosím do diskuse...

autoři: Miroslav Bobek , Lubomír Peške
Spustit audio