Podívejte se na roháče

27. květen 2005

Mezi našimi brouky je to skutečný obr. Lesklý černohnědý sameček s parohovitě zesílenými kusadly může dorůst až do délky 10 cm, samička, která má jen obyčejná funkční kusadla, tak asi do 5 cm.

Dnes už musíme mít opravdu štěstí, abychom někdy koncem května na tohoto čerstvě vylíhlého brouka nejspíš v nějaké doubravě narazili, i když za mého dětství to nebývala žádná zvláštnost. Ale přeměny lesů na smrkové monokultury a rychlý odvoz dřeva z listnatých porostů vykonaly své. Časy se prostě mění a jde jen o to, jestli k lepšímu. Roháč, takřečený obecný, už dávno není obecný, ale naopak je zapsán do seznamu ohrožených druhů a přísně chráněn.

Přes své hrozivé vzezření je to brouk docela mírumilovný a samečkové svá parohovitá kusadla používají jen jako zbraň k rytířským turnajům o přízeň samiček. Takové souboje vypadají na první pohled dramaticky, protože vítěz zvedá svého soupeře nad hlavu a shazuje ho se stromu nebo s pařezu; poraženému bojovníkovi se přitom ale nic nestane, jenom musí vyklidit válečné pole.

Roháč je mezi našimi brouky skutečný obr

Roháči jsou nejčilejší za soumraku. Za teplých večerů vyhledávají obě pohlaví místa výronu dubové mízy, kterou olizují, a po absolvování povinných zápasů samečků se oddávají lásce, která může trvat i několik dnů. Potom samičky nakladou vajíčka do trouchnivějících pařezů nebo do půdy v blízkosti dubových kmenů. Vývoj larev při dobrém stavu živin, to je při dostatku vhodného ztrouchnivělého dřeva, trvá nejméně tři roky, jinak až pět let. Larva je tlustá jako lidský prst a dlouhá až 11 cm. Vypadá prostě jako mohutná ponrava. Těsně před zakuklením si kolem sebe vytvoří jakési pouzdro - budoucí sameček je má přirozeně větší, aby se tam po vylíhnutí vešel i se svými parohy.

Dospělí brouci se v pouzdře, nebo jak říkají entomologové, v kolébce, vylíhnou už na podzim, ale čekají až do pozdního jara, než se hřmotem vyrazí do světa. Čichem si vyhledají výtok mízy na poraněném listnatém stromě, nejspíš dubu, a začnou se živit. Samičky dokážou svými kusadly kůru stromů i trochu nakousnout, samečci to díky své mužné ozdobě nesvedou, a tak jsou odkázáni jen na místa, kde míza ze stromů prýští přirozeně. Roháč se latinsky nazývá Lucanus servus a to druhové jméno cervus znamená česky jelen. Proč, to už teď víme. Je jenom škoda, že tohoto krásného a užitečného jelínka u nás stále ubývá.

autor: Otakar Leiský
Spustit audio