Po Kryštofovi jsme vysílači označili i mláďata (pondělí 26. července 1999)

26. červenec 1999

24. července, přesně čtyři roky poté, co jsme dali "batůžek" prvnímu černému čápovi, jsme označili všechna Dominičina a Kryštofova mláďata (včetně Sissi, kterou D. a K. adoptovali).

Celou akci jsme kvůli potížím s dodávkou vysílačů museli několikrát odložit. Ale nebylo to na škodu; je lepší dávat vysílače až větším mláďatům (ne ovšem zas moc velkým, aby nevyskákala z hnízda).

Od rána jsme čekali až staří čápi nakrmí. Konečně před dvanáctou mohl Franta vylézt na borovici s hnízdem a začal sundavat mláďata. Jako první jsme vysílači označili Sissi (je už výrazně subtilnější, než její nevlastní sourozenci, ale aby ne, když je to ve hnízdě jediná samička) a pak přišli na řadu Václav, Karel a Otakar. Takhle napsáno to vypadá náramně jednoduše, ve skutečnosti to však byla komplikovaná operace, okolo které se pletl německý televizní štáb a fotografové. (Jen pro ilustraci: když jsme odjížděli, otevřeli kvůli nám v nejbližší vesnici hospodu - zastavilo před ní totiž devět aut.)

Mláďata reagovala na vysílače stejně jako loni Ondřej, Hynek a Jonáš: skoro si jich nevšímala, jen občas protáhla zobákem antény (video a podrobnější komentář přineseme během týdne).

V následujících dnech a týdnech nás čeká chytání Dominiky. Bůh s námi!

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio