Po delší době rvačka

19. únor 2007

Pěkné počasí o víkendu gorilám opět umožnilo venkovní vycházky. Již jsme psali, že v tuto dobu je to něco neobvyklého - stačí si vzpomenout na loňskou zimu, kdy jsme od listopadu až do jara gorily venku neviděli. Ani vycházka ale nemusí proběhnout hladce. Vyjít ven úzkým vchodem je věda...

"Během mé služby se nic zvláštního nestalo," napsal do scriptu Hynek. "Až ve 12.52 se strhla strašná rvačka, která bude vidět dobře hlavně na kameře č. 2, protože se odehrála ve východu do výběhu. Richard doslova šílel."

Proč se gorily porvaly? Odpověď není složitá. V pavilonu i venkovním výběhu je dostatek prostoru, aby si gorily vzájemně ustoupily a případné rozepře vyřešily v klidu, jen náznaky výpadů a agrese. Ovšem omezený prostor, jakým jsou právě dveře ven nebo do ložnic, bývají místem svárů.

Je přesně dané pořadí, v jakém gorily vcházejí či vycházejí, a pokud ho některá z goril poruší (ať už záměrně, nebo omylem), bývá oheň na střeše. Například do ložnic vstupovala Kamba dlouho jako první samice, nyní, v pokročilém těhotenství, se raději nikam nežene, počká si a jde poslední.

Moja jde před Richardem

Při návratu z ložnic do pavilonu jde první vždycky Richard. V pavilonu je rozházená potrava a samice respektují samcovu dominanci a právo prvního výběru. Proto i většinu našich pokusů s jídlem vlastně zkoušíme na Richardovi. Jen když testovací předměty umístíme do pavilonu na větší počet míst, máme šanci, že se dostane i na samice.

Při východu (či návratu) do výběhu včera pravděpodobně jedna ze samic porušila hierarchická pravidla a nedala přednost Richardovi, nebo své nadřazené kolegyni. Následná rvačka měla jediný cíl - podřízenému jedinci jasně demonstrovat, jak jsou karty rozdané. Pokud by totiž výše postavení jedinci svou pozici neobhajovali, o tato privilegovaná místa by záhy přišli.

Tak to chodí v celé zvířecí říši, nejenom u goril.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení