Pistole Mars 6,35 mm

3. listopad 2016

Pistole Mars patřila mezi malé pistole odvozené od legendární minipistole Browning 1906. Podobně jako pistole DUO vznikla díky velké poptávce po malých pistolích malé ráže v meziválečných letech.

Pistoli Mars vyráběla firma Augustina Kohouta v Kdyni. V této malé zbrojařské firmě se vyráběly také minipistole Slavia stejné ráže, ovšem Mars byla konstrukčně odlišná a její výroba začala až v roce 1934.

Konstrukčně nebyla zbraň nijak originální. Jediné nové prvky, které se na této pistoli objevily, byly nezvykle tvarované táhlo spouště ve tvaru T a specifická vinutá pružina. Střenky zbraně zdobila vyobrazená hlava římského legionáře a pod ní nápis „Mars“ odkazující na římského boha války.

Zbraň měla speciální povrchovou úpravu, která ji dávala typické fiaolovočervené zbarvení. Na první pohled byla ale zaměnitelná s jinými malými pistolemi této ráže. Mířidla byla pouze zapuštěná s ohledem na možnosti použití, což bylo především skryté nošení a osobní obrana. Náboj 6,35 mm sice nabízel vzhledem ke své velikosti dostatečnou sílu, ale pouze na krátké vzdálenosti. Mířená střelba na delší vzdálenost tedy s touto zbraní nepřicházela v úvahu.

Výroba byla zastavena až během roku 1942, kdy firmu Augustina Kohouta úřady vyzvali k přerušení výroby těchto pistolí a přechodu na výrobu pro válečný průmysl. Augustin Kohout výzvu odmítl a výroba zbraně tak skončila na základě vládního nařízení. Celkem se této zbraně vyrobilo více než 17 000 kusů. Vzhledem k tomu, že zbraň nijak konstrukčně nevybočovala a podobala se ostatním malým pistolím svého typu, je její výskyt dnes v podstatě pouze záležitostí sběratelů.

ZÁKLADNÍ TECHNICKÁ DATA

Výrobce: Augustin Kohout;
Výroba: 1934 až 1942;
Hmotnost: 380 g;
Délka: 115 mm;
Délka hlavně: 53 mm;
Ráže: 6,35 mm;
Zásobování municí: zásobník na 8 nábojů.

autor: Petr Hampl
Spustit audio