Pište gorilám!

26. prosinec 2005

Tuhle výzvu můžeme slyšet téměř z každého televizního dílu Odhalení. A diváci i posluchači Odhalení skutečné píší, komentují, kritizují i chválí. Mezi jejich e-maily najdeme také mnoho nejrůznějších dotazů. O jejich zodpovězení jsme požádali odborné spolupracovníky projektu Odhalení - Marka Ždánského, Pavla Brandla, Kláru Petrželovou, Marinu Vančatovou a Daniela Fryntu. Dotazy jsme rozdělili do několika skupin. Začněme třeba těmi, které se týkají potravy.

Richard v pavilonu všechno sežere. Zajímalo by mě, kdyby se krmilo jen tam, zda samice uhynou hlady a zůstal by sám, nebo by jim přece jen něco nechal? Myslím, že by jim něco nechal, ale až poté, co by byl nasycen. Tedy je to tak, že gorily, na rozdíl od šimpanzů a lidí, nejsou zvyklé se o potravu dělit. Nemají ono cítění, které máme my, podat svému bližnímu potravu v nouzi.

Jaké větvičky chutnají gorilám obzvláště? Celkově hlavně vrba, ostatní tak v průměru stejně, ale nejvíc asi preferují vrbu.

Co má Moja k jídlu nejraději? V současné době má nejraději hroznové víno, mandarinky, jablka.

A ještě jedna netradiční otázka k potravě: Proč gorily ochutnávají svůj trus? Musím přiznat, že to se přesně neví. Ve volné přírodě to dělají také a předpokládá se, že důvodem může být nedostatek vitamínu B12. Ale v zajetí to dělají mnohem častěji a my si myslíme, že za tím bude určitý nedostatek spojený potravou. Souvisí to pravděpodobně s potravním chováním. Je to složitá otázka a v této chvíli neznáme přesnou odpověď.

Ano, přiznávám, to nebyla zrovna chutná otázka. Ale když už jsme se zastavili u trusu, pojďme se podívat, jak je to u goril s čistotou. Ptáte se: Jak moc jsou gorily čistotné? Chodí na potřebu na jedno místo? Ne, gorily na jedno místo nechodí, protože gorily se celý den pohybují pralesem a vlastně nemají možnost se se svými exkrementy potkat, nemají důvod je odkládat někam stranou. Takže rozhodně nemají záchod jako některá jiná zvířata. V zoologické zahradě gorily také nechodí na jedno místo. Když přijde do zoo návštěvník brzy po otevření, kdy se teprve uklízí expozice, tak může vidět, že trus je úplně všude.

Cachtají se gorily někdy v potůčku ve výběhu? Pokud jde o Richarda, tak ten nikdy, Shinda i Kijivu ano, ty se cákají a potom pijí z ruky. Ovšem do hlubší vody příliš nelezou, z vody mají respekt jako všichni lidoopi.

Další otázky směřovaly k problémům, které gorily mají. Velmi často se ptáte, proč si Kijivu drží uši? Tak, Marku, pověz nám to. Kijivu s tím přišla už z Austrálie. Většinou, když se střetne s něčím či někým novým nebo když je nějaká stresová situace, tak si dává ruce na uši. Je to tedy u ní chování spojené se strachem a nejistotou. Na druhou stranu je pravda, že poslední dobou, přestože je v pavilonu klid, toho zneužívá, stalo se to klasickým zlozvykem.

Důležitým problémem je i neplodnost Shindy. S tím souvisí váš dotaz: Proč se dávají gorilačkám hormonální antikoncepční tělíska? Antikoncepční implantáty se dávají nejen gorilím samicím, ale i dalším zvířatům v zoo. Důvod je vlastně stejný jako u lidí - chceme zabránit nežádoucímu početí. Tedy konkrétně u našich gorilích samic to bylo z toho důvodu, že obě žily v Sydney ve skupině se svým otcem. A rozhodně by nebylo z mnoha pohledů vhodné, aby zabřezly s vlastním otcem.

Tady určitě i vy dáte Pavlu Brandlovi za pravdu. Ale pojďme k dalšímu okruhu otázek. Zajímavým tématem jsou také schopnosti goril. Co všechno jsou schopné se naučit? Často se ptáte: Mohou se naučit mluvit? Gorila nemůže mluvit nahlas jako člověk, protože má jinak uzpůsobené hlasivky, ale může se naučit používat lidský jazyk sluchově postižených, to znamená posunkovou řeč.

Existuje nějaká gorila, která tuto posunkovou řeč umí? Existuje, je to samice Koko, která pracuje s paní doktorkou Pattersonovou ve Spojených státech. Ta je od dětství vychovávána lidmi a je schopna komunikovat pomocí posunkové řeči.

Dovedou gorily počítat? Většinou poznají rozdíl pět a deset, tedy že něčeho je více a něčeho je méně. Jinak podobných pokusů se příliš neprovádělo. Ale je pravděpodobné, že dobře rozliší množství tak do pěti, do šesti.

Poslední okruh otázek bych nazvala "rodinné soužití". Ptáte se: Páří se gorily jako lidé kdykoliv nebo jen v některé dny?

Jenom v některé dny, ale není to tak striktní jako u jiných druhů primátů, kde se samice páří třeba jeden dva dny uprostřed cyklu v době ovulace, kdy je plodná. Gorily žijí v polygynii, to znamená, že samice většinou neinzerují přesně dobu, kdy jsou plodné, a ochota se pářit je trochu delší. Samice se často nabízejí samcům delší dobu a naopak zkušení samci sami určují vhodné dny, sami je dovedou poznat.

Rodí se gorilám někdy dvojčata nebo trojčata? Rodí, dokonce i ve volné přírodě, trojčata ne, ale dvojčata ano. Teď zrovna se narodila dvojčata, ale horských goril.

Jak dlouho kojí samice mládě? Samice odstavuje mládě přibližně ve čtyřech letech. Do těch čtyř let ho kojí, ale potom už jen občasně. Ze začátku samozřejmě intenzivněji, potom se to snižuje, až ho úplně odstaví. Čtyři roky po narození mláděte může znovu zabřeznout.

Nejzajímavější otázku jsem si nechala na konec. Můžu chovat gorilu doma? Kde se dá sehnat? Ano, jistě můžete chovat gorilu doma. Ale jen plyšovou. Živou gorilu v žádném případě doma chovat nemůžete. Já nevylučuji, že v současné době by to běžný český občan finančně zvládl, ale zkrátka není to možné, nedoporučuji to, není to domácí zvířátko.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení