Phil Hall jede do Bauchi - Jonáš a David zůstávají na jihu Španělska (pondělí 1. března 1999)

1. březen 1999

1. Včera se z Lagosu ozval e-mailem britský ornitolog Philip Hall a večer se nám podařilo k němu dovolat. V těchto chvílích je na cestě do Bauchi, aby zjistil podrobnosti a pokusil se vyzvednout vysílač.
Připomínám, že u Bauchi v severovýchodní Nigérii zahynul v lednu sameček Jakub, který byl předloni hnízdním partnerem Kristýny. Na podzim 1997 jsme s úžasem sledovali jeho víc než 7500 kilometrů dlouhou cestu z Brd do Nigérie, kde se jeho vysílač v listopadu odmlčel. Patnáct měsíců jsme pak o něm neměli žádné zprávy.
Phillip Hall se domnívá, že Jakub byl odchycen. V okolí Bauchi jsou totiž mokřady, kam místní lidé pokládají lana s oky, do kterých chytají vodní ptáky. Údajně je jednak jedí, jednak prodávají obchodníkům se zvířaty. Philově domněnce nasvědčuje fakt, že Jakub neměl kromě otoku na jedné noze žádné viditelné zranění.

2. Jonáš a David měli v posledních dnech dost lokací velmi slušné kvality; stále zůstávají u Guadalquiviru. E-mailem přišla od Alejandra Torése další fotografie Jonáše (byla pořízena ve středu, Jonáš stojí vlevo).

3. O Kristýně nemáme čerstvé zprávy.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio