Péče o vězně a oběti trestných činů jí přišla nesrovnatelná, i proto začala jihlavská účetní pomáhat Bílému kruhu bezpečí

30. duben 2024

Daně a účetnictví se sociální prací vlastně nic nespojuje. Do chvíle, než se seznámíte s Renátou Tomsovou z Jihlavy. Majitelka daňové účetní kanceláře je zároveň doktorkou psychologie a sociální práce a pomoc druhým ji pohltila.

„Já jsem za dobu svého života prošla spoustou prostředí a jedním z nich byla i věznice. Poznala jsem vězně, kteří už jsou nezapojitelní do praktického života,“ vypráví Renáta Tomsová. Protože její daňová kancelář sídlí na stejné chodbě, jako Bílý kruh bezpečí, který pomáhá obětem trestných činů, seznámila se i s jejich osudy. „A když jsem poznala to prostředí a srovnávala si ty příběhy lidí, kteří jsou ve výkonu trestu za to, co spáchali, a potom ty oběti, tak mi přišlo strašně nefér, že ty oběti jsou na tom o tolik hůř,“ říká energická žena.

V roce 2021 měla kulaté jubileum. Ve stejném roce slavil 30 let i Bílý kruh bezpečí. „To byl COVID. Chtěla jsem udělat ples, kde by mí klienti a známí, kdo by na ten ples přišel, tak místo dárků by podpořili Bílý kruh. Jenomže zrovna v době, kdy já jsem slavila ty narozeniny, tak bylo všechno zavřené, tak jsem udělala ples v říjnu,“ vzpomíná.

Za jeden večer vybraly s kolegyněmi a dcerou, které jí s přípravou plesu pomáhaly, na pomoc obětem trestných činů 140 000 korun. „A já jsem měla dobrý pocit ze dvou důvodů. Z důvodu toho, že vlastně jsme mohli mít ples a že jsme se potkali, že to byl v roce 2021 jeden z mála plesu, který vůbec byl povolen. A hlavně že soudržnost těch lidí a solidarita byla tak velká, že jsem si řekla jo, má to smysl v naší společnosti pomáhat, i když starší generace tvrdí, že se řítíme do zkázy, protože jsme sebestřední, sobečtí a neumíme si pomáhat. Já si to vůbec nemyslím,“ usmívá se.

Spustit audio