Pavilon v novém

27. srpen 2007

Gorilí pavilon pražské zoo projde určitými úpravami, a proto bude od 1. 9. asi do 13. 9. pro veřejnost uzavřen. Tyto úpravy se budou týkat vnitřní expozice, to zanamená těch prostor, do nichž návštěvníci zoologické zahrady nahlížejí přes sklo.

Jak nám potvrdil hlavní ošetřovatel goril Marek Ždánský, nejdůležitější bude vyměnit všechny "stromy", které trpí úklidem pavilonu, neboť jeho vnitřek se denně čistí a vymývá vodou. Dřevo má pak tendenci uhnívat, což by se mohlo pro gorily stát hrozbou, protože jak všichni víme, po kmenech lezou. Vyměněny budou také provazy a provazové sítě. To znamená, že gorilí rodinka dostane nová lana, rozmístěná navíc jiným způsobem, takže se interiér jejich obydlí dost změní. Když k tomu připočteme ještě zazelenění stropní konstrukce popínavými rostlinami a nainstalování zvlhčovače vzduchu, začne nám být ihned jasné, že naše gorily přijsou v podstatě do nového.

Po celou dobu úprav vnitřní expozice pavilonu bude gorilí rodina svůj čas trávit ve venkovním výběhu (za hezkého počasí) nebo v ložnicích, kde byly nově nainstalovány kamery, takže lidé budou moci gorily sledovat na televizní obrazovce v návštěvnickém prostoru.

Zajímavé jistě bude sledovat reakce jednotlivých členů gorilí skupiny po jejich návratu do nového prostředí. Například o vůdčím samci Richardovi je známo, že je velice zdrženlivý ke všemu novému. Naopak malá Moja jistě nové lanové sítě a ostatní prolézačky přivítá s nadšením. Na to si ovšem budou muset počkat jak gorily, tak i návštěvníci pražské zoo necelé dva týdny. Ale Marek Ždánský nám prozradil, že na práce v pavilonu bude sám dohlížet a snažit se je urychlit. Takže Tatu bude své křtiny 13. října slavit určitě už v krásném novém prostředí.

autor: Petr Rajchert
Spustit audio
Projekt Odhalení