Pátráte s námi po bunkrech

4. prosinec 2009

Projekt Utajená obrana železné opony se nám zdárně rozběhl. V této chvíli si jej můžete prohlédnout v jeho plné verzi na adrese www.rozhlas.cz/bunkry. Už máme také první reakce a tipy od posluchačů a návštěvníků webových stránek.

Na základě naší výzvy, kterou jsme uveřejnili ve vysílání Českého rozhlasu i České televize, na webu či v Týdeníku Rozhlas, nám už na mailovou adresu bunkry@rozhlas.cz přišlo několik reakcí jak od pamětníků, tak od úspěšných nálezců bunkrů i s fotografiemi. Citujeme z dopisu pana Wratislava N.: "Vážení! V týdeníku ROZHLAS č 49/2009 na str.15 jste požádali o pomoc při vyhledávání bunkrů ze 60tých roků min. století. Třeba Vám píši zbytečně, třeba o tomto bunkru již víte, ale přesto si dovoluji Vás na něj upozornit...." Za každé takové upozornění děkujeme a budeme se jím v našem projektu zabývat.

Jinou informaci nám poslal pan Šesták: "Při službě na čáře v letech 86-88 jsem jako ženista měl na starosti údržbu bunkru. Dvakrát ročně jsme s řidičem nasedli do UVAZU a bez světel vyrazili na noční šichtu. Práce spočívaly v namazání pantů a zámků dveří, vyčistění vnitřních prostorů, vymalování vápnem a případně namazat lafety. Bunkrů bylo v našem prostoru roty asi deset. Takže práce asi na pět nocí. Některé bunkry byly uprostřed polí, ale další se nacházely i uprostřed lesa."

Znovu připomínáme, že nehledáme jen bunkry, ale také pamětníky, kteří bunkry stavěli nebo se starali o jejich údržbu. Právě ti by mohli vědět nejlépe, kde se některé dodnes dokonale maskované objekty nacházejí. Současně varujeme případné nálezce. Řada podzemních poválečných bunkrů není dobře zabezpečena. I pro armádu je složité tyto objekty dohledat. Snažíme se proto polohu bunkrů nejen zmapovat, ale také zjistit, v jakém jsou stavu. Odkrytá třímetrová šachta v zemi se může stát osudovou pastí pro houbaře i lesní zvěř. Pokud nám zašlete přesné souřadnice a fotografie bunkru, na který jste natrefili, jsme schopni informace okamžitě porovnat s našimi mapami.

Můžete nám také sami pomoci s hledáním. Podívejte se na webové stránky www.rozhlas.cz/bunkry. Najdete zde několik map s přibližnou polohou bunkrů, o kterých přesně nevíme, kde leží.

Spustit audio