Pátek v zoo

5. únor 2007

V pátek po vysvědčení měla většina škol volno, a tak přestože bylo dost chladné počasí, není divu, že zoo navštívilo hodně lidí, hlavně dětí. A největší tlačenice jako obvykle v gorilím pavilonu. Navštívit gorilky jsem se vydal také, po boku svých dvanáctiletých dětí. Zajímalo mě, zda skutečnost, že Kamba má každým dnem rodit, je všeobecně známá.

Dostat se v pavilonu ke sklu, abych mohl udělat alespoň nějaké fotografie, byl téměř neřešitelný problém. Děti se tlačily u země, nad nimi se nakláněli dospělí a všichni unisono obdivovali Moju, spícího Richarda a hlavně sledovali Kambu - jak se chová, jestli není nějaká jiná, nebo dokonce divná, a jestli zrovna teď nezačne rodit. Nebyl zde snad nikdo, kdo by o blížícím se porodu nevěděl.

Pátek v zoo

"Být tak u toho, to by bylo něco," řekl mi tatínek malého školáka, který přijel do zoo až z Chrudimi. Malému Jirkovi ale bylo úplně jedno, jestli "bude u toho", protože s nadšením komentoval krkolomné Mojino šplhání po provazech.

Kamba ležela jako obvykle nad schody a odpočívala, což je její nejoblíbenější činnost posledních dnů. Myslím, že i ji to dost zmáhá. Mládě se může narodit každým dnem. Být u toho - ať už v zoo, či s pomocí našeho internetového přenosu - je jen na každém z nás.

Pátek v zoo
autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení