Parkování nemožné. Největší sídliště v kraji, zlínské Jižní Svahy, dostane nová místa pro auta

29. leden 2018 18:05

Většina velkých měst ve Zlínském kraji letos nezvýší ceny parkovného. Radnice tak nyní připravují hlavně projekty na rozšíření parkovišť. Největší změna čeká zlínské sídliště Jižní Svahy.

Právě na největším sídlišti v kraji, kde je situace s parkováním kritická, budou změny zásadní. „Magistrát dá přestavět tři ulice,“ říká mluvčí Zdeněk Dvořák.

Projekt se týká ulic Moravská, Slezská a Česká, kde je situace nejhorší. Auta tam stávají na chodnících, na trávě. A nová parkovací místa mají situaci změnit k lepšímu. „Chceme zlepšit divoké poměry v parkování, které tam panují,“ řekl Dvořák.

Chybí tisíce míst

Ve Zlíně přitom chybí tisíce míst. Podle generelu dopravy bude během dvaceti let potřeba ve Zlíně vybudovat zhruba 3300 nových parkovacích míst. Víc stání pro rezidenty má vzniknout u křižovatky ulic Vodní a Dlouhá, na Santražinách či v ulicích Lešetín I a II.

Ve městě se ale letos nebudou měnit ceny parkovného. To zůstává beze změn už třetím rokem.

V Uherském Hradišti už upravili ceny parkovného v loňském roce. Jak potvrdil mluvčí radnice Jan Pášma, přibylo sedm nových parkovacích automatů. Rozšířily se také zóny zpoplatněných ulic.

Parkoviště chystají všichni

V Kroměříži čekají na výsledky dotačních řízení. Pokud radnice uspěje, mohla by ještě koncem roku zadat výstavbu velkého parkovacího domu, uvedl mluvčí Jan Vondrášek.

V Rožnově pod Radhoštěm letos investují hlavně do projektové přípravy rozšiřování parkovacích míst. Radnice plánuje zakreslit a částečně i vybudovat zhruba sto čtyřicet stání, upřesnil mluvčí městského úřadu Tomáš Gross.

Ve Vsetíně podle mluvčí radnice Adély Kousalové budou letos především hledat náhradní stání za část parkoviště u nádraží, které čeká velká rekonstrukce.

autoři: rv , Tomáš Fránek

Související