Pár slov o Odhalení

7. duben 2010

Odhalení bylo dosud nejúspěšnějším multimediálním projektem Českého rozhlasu. Jeho základním obsahem bylo nepřetržité sledování rodinné skupiny goril nížinných žijící v pražské zoologické zahradě, a to prostřednictvím webových a televizních kamer.

Projekt vznikl na podzim roku 2005 jako parodie na tehdy masivní vlnu „vilových“ reality show, které se objevily v českých komerčních televizích. Díky své humorné nadsázce a obsahovým paralelám (život v malém interiéru odděleném od okolního světa, SMS hlasování o vítězi, cena 12 melounů pro vítěze apod.) si Odhalení velmi rychle získalo popularitu a oblibu.

Projekt ovšem brzy opustil podobu pouhé parodie na reality show a začal se systematicky věnovat dalším, mnohem důležitějším cílům jako byla popularizace vědeckého poznání o lidoopech, provádění jednoduchých etologických experimentů, předávání dosažených výsledků a získaných záběrů vědecké obci k odborné interpretaci a v neposlední řadě také podpora záchrany volně žijících goril nížinných v africké divočině. To vše se ovšem naplňovalo při zachování divácké atraktivity a hlavně formou přístupnou jak dětem tak dospělým.

Štáb Odhalení při natáčení

Odhalení byl projekt v pravém slova multimediální. Měl svoji televizní část ve formě pravidelných televizních pořadů vysílaných Českou televizí, měl svoji část webovou ve formě nepřetržitého internetového videopřenosu a pravidelných rozvíjejících článků, část rozhlasovou v podobě periodických reportáží na vědecko-popularizační stanici Český rozhlas Leonardo a část literární, která se naplnila vydáním několika knih. Díky své důsledné multimediálnosti a samozřejmě díky originálnosti myšlenky i preciznosti provedení obdrželo Odhalení prestižní ocenění – Zlatou pandu (tzv. Divokého Oscara) za nejlepší interaktivní projekt roku 2006 na Wildscreen festival v anglickém Bristolu.

Projekt Odhalení byl důsledně neziskový a veškeré výnosy z SMS hlasování či z prodeje knih, DVD a dárkových předmětů se věnovaly výhradně na pomoc při záchraně volně žijících goril v Africe. Naplňoval tak myšlenku, že gorily žijící v zajetí mohou účinně pomáhat svým soukmenovcům v ohroženém přírodním prostředí.

Malá Moja

Odhalení kolem sebe soustředilo zcela neformální, ale o to akceschopnější komunitu příznivců, kteří posléze napomáhali zajišťovat přenos z pavilonu obsluhováním webových kamer či obohacovat stránky svými blogy.

Nejdůležitějšími mezníky projektu Odhalení jsou:

- spuštění projektu 7.11.2005
- sledování příchodu nové samice Kamby a jejího začlenění do hierarchicky stabilizované rodinné skupiny v prosinci 2005
- zabřeznutí dvou samic na sklonku léta 2006
- získání mezinárodního prestižního ocenění Zlatá panda v říjnu 2006
- sledování nevydařeného porodu samice Kamby s mrtvě narozeným mládětem v dubnu 2007
- sledování úspěšného porodu samice Kijivu v květnu 2007
- ukončení nepřetržitého videopřenosu z gorilího pavilonu na internetových stránkách Českého rozhlasu 31.3.2010

autor: Radek Šofr
Spustit audio
Projekt Odhalení