Papež odpovídal křesťanům v televizi, obstál

23. duben 2011

Papež Benedikt XVI. včera předsedal obřadu Křížové cesty u Kolosea. Zamyšlení pro jednotlivá zastavení připravila letos žena, řeholnice z augustiniánského řádu, Matka Maria Rita Piccione. A to nebyla jediná novinka letošního Velkého pátku. Druhou novinkou bylo vystoupení Benedikta XVI. v italské televizi, kdy papež odpovídal na otázky věřících, ve kterém papež překvapil svou empatií a podle kritiků si vedl velmi dobře.

Předtočený asi 80 minutový televizní rozhovor vysílala italská televize RAI Uno. Lidé z různých částí světa se ho ptali na nejrůznější utrpení způsobená válkou, nemocemi a přírodními katastrofami.

Byl to celkem osmdesátiminutový pořad s náboženskou tématikou, který pod názvem A sua imagine - podle jeho obrazu, vysílá pravidelně první kanál televise RAI. V průběhu pořadu papež odpověděl na sedm otázek. Samozřejmě papežovy odpovědi byly předtočené a doplňovaly ho další otázky věřících, na které ve studiu odpovídal kněz, spisovatel a jedna věřící.

Dojetí kvůli malé Japonce

Papež sledoval na monitoru ve své knihovně otázky, které mu položilo šest věřících a sedmou mu položil moderátor a autor pořadu, Rosario Carello. Zprvu se zdálo, že Benedikta XVI. televizní kamera znervóznila, a zdál se unavený, ale možná, že to bylo dojetí nad první otázkou, kterou mu položila sedmiletá japonská holčička. Ale to bylo pouze na začátku.

Italská televize vyzvala posluchače před dvěma měsíci, aby poslali otázky pro papeže, otázky, které by se týkali Ježíše, vzhledem k tomu, že program byl naplánovaný na Velikonoce. Mailem i dopisem se přihlásilo s otázkami kolem tří tisíc lidí a redaktoři pořadu vybrali ty, které považovali za nejdůležitější anebo vůbec za základní otázky existence věřících křesťanů.

Malá Japonka se ptala: proč Bůh dovolí, aby lidé, nevinní lidé, i děti trpěli bolestně a prožívali tak velký strach jako při zemětřesení a tsunami v Japonsku. Papežova odpověď překvapila, protože Benedikt XVI. se vyhnul jakékoliv rétorice a promluvil velmi lidsky, jako ostatně na všechny dotazy. Řekl, že odpověď na tuto otázku neznáme a pak ujistil dívenku, že na japonské děti myslí ve světě mnoho lidí a snaží se pomoci a také katolíci se snaží pomoci, modlitbou i konkrétními činy.

Matka syna, který je už dva roky ve vegetativním stavu kvůli svalové distrofii, se ptala, jestli je v jeho bezvládném těle ještě duše. Papežova odpověď zněla: jistě a cítí veškerou lásku, kterou mu dáváte.

A další otázku položila mladá křesťanka z Iráku za skupinu svých přátel. Ptala se, co mohou udělat, aby přesvědčili ostatní irácké kesťany, aby neustupovali persekucím a neemigrovali do zahraničí. Papež ujistil dívku, že Svatý stolec vynakládá maximální úsilí o dialog s muslimy, ať sunity či šiíty ve snaze dosáhnout smíru.

Podobně odpověděl i muslimské ženě z Pobřeží slonoviny, kde válka postavila proti sobě křesťany a muslimy dříve žijící ve smíru.

Papež překvapil svou lidskostí

Ostatní otázky se týkaly smrti Ježíše a zmrtvýchvstání a také role Panny Marie, která, jak zdůraznil papež, je symbolem matky, pro každého věřícího a také symbolem církve, která je matkou každému věřícímu.

Reakce na papežova slova v pořadu byly velmi pozitivní. Většinou se oceňuje především to, že papež odpovídal tak, aby lidé pochopili i složitá náboženská témata a každý symbol. Každý složitý pojem naplnil konkrétním významem pro konkrétní život. Podtrhl význam lásky, význam oběti ve jménu míru a lásky, význam lásky mateřské.

Jeho odpovědi, jeho vysvětlení, byla nečekaně prostá a také nová, nebylo v nich nic vzdáleného, žádná chladná rétorika.

autoři: vlu , tpa , Michal Šenk
Spustit audio