Pán travin neboli kapybara

10. únor 2011
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Skupina kapybar v Hato La Fe ve venezuelské oblasti Los Llanos. Snímek uživatele CaplinRouse.

V jihoamerickém pavilonu jihlavské zoo se narodilo 5 mláďat největšího hlodavce světa, kapybary. Pro pracovníky zoologické zahrady to byl jeden z nejhezčích vánočních dárků. Mláďata na svět přišla totiž jen pár hodin po Štědrém dni. Jak se daří malým kapybarám prozradila v rozhovoru Kateřina Kosová ze Zoo Jihlava.

Mláďata mají zhruba 30 cm (v polovině ledna, pozn. red.), takže jsou to na první pohled spíš taková morčátka. Ale samozřejmě ještě porostou.

Dospělí jedinci největšího hlodavce světa měří až jeden a půl metru a dožívají se poměrně vysokého věku.
V přírodě asi 8-12 let, v zajetí to může být více, 15 až 20 let.

Mláďata se v jihlavské zoo narodila „německo-českému“ páru.
Maminka pochází z německé zoologické zahrady v Hannoveru, té jsou 3 roky, a otec je stejně starý a pochází z plzeňské zoo. Potkali se u nás loni v létě, moc dlouho jim to netrvalo a padli si do oka.

Stejně jako jejich rodiče nezůstanou mláďata v zoo, ve které se narodila. Hned jak povyrostou, poputují buď k soukromým chovatelům nebo do jiné zoologické zahrady. Nyní je ale můžete vidět v jihoamerickém pavilonu.
Teď je poměrně zima, takže jsou mláďata umístěna uvnitř spolu s rodiči. Návštěvník, který je bude chtít vidět, se musí více snažit - u skla chvilku postát a zastínit si oči před světlem. Pak se mu jistě povede kapybary spatřit.

Kapybary


Kapybary (Hydrochoerus hydrochaeris) se ocitly na seznamu chráněných živočichů. Lovci je ovšem nezabíjejí jenom kvůli chutnému masu.
Hlavně kvůli kůži, která je docela kvalitní a v Jižní Americe se používá hlavně na podložení sedel na koně. Takže tam se kapybary loví hodně. Na druhou stranu, ony se poměrně dobře rozmnožují, takže i když chráněné do jisté míry jsou, nejsou úplně ohrožené.

Pokud název kapybara přeložíme, zjistíme, co mají tito hlodavci nejraději k jídlu.
V jazyce jednoho z kmenů jihoamerických indiánů to znamená „Pán travin“. To naznačuje, že kapybara je výlučný býložravec. Živí se různými druhy trav, listím, spadanými plody. Žije ráda ve vodě, výborně plave a nachází tam různé vodní rostliny, kterými se také živí.

Kapybara ve vodě (oblast Iberá marches, Argentina)

V čem se kapybary od většiny hlodavců liší?
Kapybary, narozdíl od většiny druhů hlodavců, které se rodí skoro jako holátka, přicházejí na svět už osrstěné, vidí už první den a také už od prvního dne mohou přijímat pevnou potravu. Maminka je ovšem asi dva měsíce kojí.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio

Více z pořadu