Palmový Metuzalém

30. červen 2008

Po dvou tisíciletích probudili izraelští vědci k životu semeno datlové palmy nalezené v ruinách pevnosti Masada.

V roce 1963 objevili izraelští vědci při průzkumu ruin legendární pevnosti Masada semena palmy datlové. Šlo o naprosto unikátní nález. Háje datlových palem totiž v této oblasti padly za oběť suchu a válkám už před osmi staletími.

Čtyřicet let čekala semena na okamžik, až vědci seberou odvahu ke klíčovému experimentu. Nakonec se k němu odhodlal tým vedený Sarah Sallonovou a uspěl. Na stránkách prestižního vědeckého týdeníku Science vědci oznámili, že se jim podařilo ze semen vypěstovat rostliny malých palem. Semena se probudila k životu po dvou tisíciletích. Pro stáří semen dostala první vypěstovaná palma jméno Metuzalém.

Datlové palmy z oblasti Mrtvého moře byly na počátku našeho letopočtu vyhlášené kvalitou svých plodů. Tamější datle vynikaly sladkou chutí a používaly se i jako lék proti dechovým obtížím.

Izraelští genetici nyní provádějí analýzy DNA odebrané z rostliny palmového Metuzaléma a srovnávají ji s dědičnou informací jiných datlových palem. Pokud se potvrdí, že semena patří původním, dnes vymřelým palmám, pokusí se vědci navrátit Metuzalémovy potomky k Mrtvému moři. Využili by je i pro křížení se současnými odrůdami datlových palem. Sarah Sallonová doufá, že výslední hybridi získají nové vlastnosti, např. vyšší odolnost k chorobám nebo k suchu.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio