Pablo Picasso ve sbírkách Archivu Českého rozhlasu

10. březen 2014

Málokterý umělec se mohl za svého života těšit takové úctě a obdivu jako Pablo Ruiz Picasso (1881-1973). Tento všestranně nadaný výtvarník je považovaný za nejvýznamnějšího malíře 20. století a také za spoluzakladatele kubismu a techniky koláže. Jeho zcela novátorská, invenční tvorba prošla během desetiletí mnoha směry a byla inspirována moderními malíři i starými mistry. Picasso býval nazývaný andělem i ďáblem krásy a géniem ošklivosti.

Pablo Picasso se narodil do rodiny Josého Ruize Blasca a jeho manželky Marie Picasso-Lopezové, jejíž dívčím jménem signoval své obrazy. Vyrůstal v Barceloně a od roku 1904 natrvalo přesídlil do Paříže, kde také vytvořil svá nejhodnotnější díla. Především jmenujme olejomalbu Avignonské slečny (1907), která je považovaná za první obraz kubismu, a expresionistické plátno Guernica (1937), které reagovalo na nacistické vybombardování starobylého baskického městečka stejného jména. Tento velkoformátový obraz, který je dnes chloubou Muzea královny Sofie v Madridu, se stal celosvětovým symbolem nesmyslnosti válečného běsnění. Nejznámější prací z malířova pozdního období je pak spanilá Holubice míru, která byla vybrána za znak pro První mezinárodní mírovou konferenci v Paříži v roce 1949.

Souborný katalog Picassových prací obsahuje přes 13 tisíc obrazů, 100 tisíc grafických listů, desítky tisíc knižních ilustrací a několik set soch i drobných keramických plastik. Nejznámější díla z jeho plodné výtvarné činnosti uchovávají Picassova muzea v Paříži, Barceloně, Malaze a Antibes. Vzácná kolekce Picassovy rané tvorby ze sbírek dr. Vincence Kramáře je trvale vystavována také v Národní galerii v Praze.

Picassova Guernica

Podzim svého života strávil Picasso na jihu Francie. Tehdy již patřil k světově proslulým celebritám. Pobýval ve vyhlášených letoviscích na riviéře v Saint Raphaelu, Antibes, Cannes, Aix-en- Provence a v Mougins, kde v roce 1973 zemřel. Do své milované vlasti se nikdy nevrátil, neboť byl zapřísáhlým odpůrcem autoritářského režimu generála Francisca Franka.

V Archivu Českého rozhlasu se dochovalo pro propagační účely několik reprodukcí Picassovy Holubice míru a především zvuková ukázka pořízená v Paříži krátce před malířovou smrtí, ve které se vyznává ze své lásky k jižní Francii, která mu tolik připomínala jeho rodné Španělsko.

Zajímavým dokumentem je také úsměvná vzpomínka herce Zdeňka Dítěte z roku 1983, ve které vypráví o tom, jak získal od proslulého malíře podpis za krabičku českých cigaret, když se „náhodně“ setkali na koridě ve francouzském městečku Fréjus.

O tom, co se stalo novináři, který se v roce 1979 vypravil bez oficiálního pozvání na vernisáž celoživotního díla Pabla Picassa v Paříži za účasti francouzského prezidenta Valéry Giscarda d´Estainga, se dozvíte ve třetí ukázce od redaktora Rudolfa Převrátila, bývalého zahraničního zpravodaje Československého rozhlasu v Paříži.

autor: Tomáš Bělohlávek
Spustit audio