Otázky a odpovědi

10. květen 2007

Na webových stránkách rozhlas.cz/odhaleni najdeme celou řadu dotazů. O zodpovězení některých z nich jsme proto požádali kurátora savců pražské zoo dr. Pavla Brandla.

Proč dostávají gorily vaničky s tvarohem?

Podávání tvarohu je v pražské zoo spíše otázka tradice. V současné době se krmení goril mléčnými výrobky spíše nedoporučuje, protože například přispívá k větší míře regurgitace, tedy zpětnému pojídání vyzvracené potravy, což třeba Kamba často dělá. Divoce žijící gorily mají ve své potravě živočišné bílkoviny opravdu jen vzácně a tvaroh jednoznačně živočišnou bílkovinou je. Na druhou stranu tvaroh má pro nás v zoo některé pozitivní aspekty - v tvarohu jsme schopni velice snadno dávkovat gorilám vitamíny, minerály anebo léky, takže jim i v budoucnu v nějaké formě budeme tvaroh servírovat, bude to ale určitě v menší kvantitě.

Proč Richard samicím, zvláště Kambě, strká prsty do uší?

Vzal bych si na pomoc paralelu z lidského života - někteří lidé to dělají také. Proč to přesně dělá Richard, nedokážu říct. Může jít skutečně o to, že čistí Kambě uši a potom kontroluje, co na prstu zbylo a zda ten obsah není nějak zapáchající.

Rostou gorilám nehty?

Gorilám jsme nehty nikdy nestříhali, ale měli jsme tu šimpanzici, které jsme museli nehty upravovat. Lidoopům rostou nehty jako nám, ale obrušují si je při pohybu, takže se jim přirozeně zkracují. Někdy si je ovšem okusují - je to stejný zlozvyk jako u lidí.

Mají gorily podkožní tuk?

Gorily mohou mít podkožní tuk. U goril v lidské péči to byl zejména v minulosti poměrně běžný jev a velký problém u jedinců, kteří měli velmi bohatou krmnou dávku. Tloušťka způsobuje zvířatům stejné problémy obézním lidem. Tloustnutí ale nepostihuje pouze gorily držené v zoo. I u volně žijících zvířat totiž můžeme sledovat sezónní změny v kondici. Je znám příklad horských goril, které když je sezóna bambusu a ony chodí na čerstvé výhonky velmi bohaté na živiny, nápadně tloustnou.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení