Ostrava se předvede v Praze, Brně a Plzni

24. květen 2010

Dnes začíná v Praze velká přehlídka umění spojeného s Ostravou. Nabídne významné výtvarné expozice, hudbu, divadlo a film. Jak známo, Ostrava soutěží s Plzní o titul Hlavní evropské město kultury roku 2015. Zajímavé v této souvislosti je, že po Praze a Brnu se ostravská přehlídka přesune právě do Plzně.

Ostrava 2015

Ostrava kandiduje na titul Evropské hlavní město kultury 2015. Rozhodnutí o kandidatuře se proměnilo v inspiraci a ta v projekt, který patrně nemá v současné době v České republice obdoby. Kandidátský projekt Ostrava 2015 získal rozměr proměny Ostravy v postindustriální metropoli.

0:00
/
0:00

Tým, který ho připravuje a postupně bude uskutečňovat, se pustil cestou realistického idealismu. Co to znamená? Všechno, co v rámci projektu vzniká, je zaměřeno na dlouhodobý kulturní vliv na rozvoj města a celého moravskoslezského regionu.

Projekt Ostrava 2015 má čtyři části. Jsou to stavby, kulturní program, vzdělávání v oblasti kulturního managementu a životní prostředí. Hlavní akcí se stal Klastr Černá louka, celá nová městská čtvrť inspirovaná řadou podobných úspěšných projektů ve světě - v americkém Bostonu, španělském Bilbau, anglickém Manchestru aj. Velkou kapitolou, rovněž s představou dlouhodobého využití uměleckých aktivit, je umění ve veřejném prostoru. Ostrava má pro takové záměry našlápnuto v mnoha směrech, příkladem je festival Colours of Ostrava, který se během let, dlouho před rozhodnutím o kandidatuře Ostravy na titul Evropské hlavní město 2015, stal významnou událostí každoročního evropského kulturního kalendáře.

Ostrava

Přestože si Ostrava 2015 klade velké cíle, řídí se principem uměřenosti a nepouští se do soutěže o rekordy. Je připravován pro všechny varianty dalšího ekonomického vývoje, od nejskromnějšího po nejrozsáhlejší naplnění plánů. Smyslem je město jako prostor pro šťastný život. Proto je to projekt zároveň urbanistický, sociální, kulturní a vzdělávací.

Povídejte se na oficiální videoklip kandidatury Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury 2015.

Více na stránkách projektu Ostrava 2015: www.ostrava2015.cz.

/zdroj:www.ostravavpraze.cz/

Spustit audio