Opravdu výjimečná gorila Nyango

7. září 2009

Simone de Vries píše o gorilách z LWC V Limbe Wildlife Centre máme celkem 15 goril. Čtrnáct z nich jsou gorily nížinné, Nyango je výjimka. Je to gorila nigerijská, jediný zástupce tohoto poddruhu na světě chovaný v zajetí.

Gorily nigerijské jsou kriticky ohrožené a ve volné přírodě přežívá již jen 250-300 jedinců. Domovinou jsou jim pralesy na západě Kamerunu a na východě Nigérie. V těchto oblastech se však intenzivně těží dřevo, takže zbývá již jen několik izolovaných ostrůvků.

Nyango byla první gorilou, která přišla do Limbe Wildlife Centre. Přivezl ji americký misionářský pár z Mamfe v kamerunské provincii Jihozápad v dubnu 1994. Původně ji chovali jako domácího mazlíčka, ale dospěli k názoru, že v záchranné stanici jí bude lépe.

V té době byly Nyango 3 roky. Stanice tehdy neměla žádné vhodné prostory, kam ji umístit. Pohybovala se tedy volně po stanici a doprovázela návštěvníky. První společný výběh pro gorily byl postaven v roce 1997. Nyango je zaměřená mnohem více na lidi než na ostatní gorily, takže většinu času tráví sama a krmí se ovocem nebo listím.

Nyango snadno poznáte. Ráda jí a je poněkud při těle. Levé oko má bílé po dřívějším poškození. Je na něj slepá, ale zdá se, že jí to nikterak nevadí. Když kolem výběhu prochází někdo, koho zná, vždy ho vítá hlubokým zvukem. Často sedává s větví v ruce nebo si z ratolestí buduje hnízda.

Nyango

Když na konci roku 2007 do LWC přibylo osiřelé mládě Adjibolo, Nyango o něj projevovala velký zájem. V prvních měsících se o Adjibolo staral dobrovolník a sedávali spolu u plotu gorilího výběhu. Nyango každý den strávila mnoho hodin pozorováním mláděte. Rozhodli jsme se je proto zkusit seznámit v naději, že by Nyango mohla nakonec mládě adoptovat. Ale nezdařilo se. Nyango chtěla upíjet Adjibolino mléko, ale nechtěla se o ni starat. Náhradní matkou Adjiboly se nakonec stala Abby.

Simone de Vries pracuje v kamerunské záchranné stanici Limbe Wildlife Centre (LWC) od roku 2006. V dubnu letošního roku se stala její manažerkou. Projekt Odhalení se snaží finančně podporovat činnost LWC, nejen proto, že pečuje o gorily, které byly pytláky připraveny o rodinu nebo jsou jinak handicapovány, ale také proto, že se zaměřuje na vzdělávaní a ekologickou osvětu dětí i dospělých. Simone de Vries je autorkou charakteristik goril z LWC, které Vám budeme postupně představovat. Jejich prostřednictvím se můžete dozvědět další podrobnosti o životě centra, s nímž jste se měli možnost seznámit díky našim dvěma přímým přenosům.
autor: Simone de Vries
Spustit audio