Opraváři aneb Práce jako na kostele

30. leden 2011

Kdyby vás náhoda někdy zavedla do obce Konojedy blízko Úštěku, asi byste byli překvapeni impozantní stavbou barokního kostela a zámku, postaveného hrabětem Šporkem v polovině 18. století. Obě stavby ovšem dostaly za čtyřicet let komunismu co proto a dnes se nacházejí ve velmi špatném stavu. Právě do konojedského chrámu, který se už léta prochází procesem pomalé a nejisté obnovy, nás zavede dokument Davida Hertla.

Budete mít možnost nejen poznat podmanivou a přitom skličující atmosféru kostela, který se jen párkrát za rok probouzí k životu třeba díky koncertům (předtím je ovšem vždycky potřeba udělat dvoudenní brigádu a kostel uklidit, protože dodnes nemá zasklená všechna okna, a tak v něm celoročně sídlí holubi…). Ale přesto je současný stav kostela nepopiratelným úspěchem občanského sdružení, které se jmenuje Drobné památky severních Čech. Jeho předseda Miroslav Prőller, povoláním úředník celní správy, se už téměř deset let ve volném čase zabývá zdánlivě beznadějnou činností: shání granty na opravu především církevních památek, ale nejenom jich. Jedná se kromě kostelů a kapliček o drobné zámky, kříže u cest, pamětní desky, ale třeba i bývalé hospodářské budovy, pivovary apod. Přes mnohé úspěchy se vkrádá otázka: co s opravenou památkou, když při její opravě místní lidé většinou nepřiloží ruku k dílu a opravené památky se sami příliš neujmou, nevědí, co s ní, jak ji využít? Nejde pak jen o dočasné řešení, které vlastně problém jen odloží?

Anebo by bylo lepší jít na věc obráceně? Tedy – ať je památka jakkoli zchátralá, nejprve ji začít naplňovat životem a pak teprve, když už k ní mají místní lidé vztah, ji začít případně rekonstruovat?

Pro inspiraci je dobré podívat se i do zahraničí: čím dál víc sekularizovaná Evropa se potýká s množstvím prázdných a chátrajících kostelů ve farnostech, které vlastně existují jen na papíře a v nichž věřících ubývá natolik, že církve kostely více méně opouští formálně i fakticky. Co se stavbou, která má přitom svou kulturní hodnotu? Lze ji využít k jiným účelům?

O tom všem pojednává dokument Opraváři aneb Práce jako na kostele.

autoři: Jan Sedmidubský , David Hertl
Spustit audio