Opisoval Miroslav Horníček od Járy Cimrmana? (Samozřejmě nikoliv, ale poslechněte si o tom!)

15. únor 2012

Přesně v polovině letošního února uplynulo už 9 let od smrti výborného komediálního herce, ale také spisovatele, dramatika a režiséra, do jisté míry i výtvarníka Miroslava Horníčka.

Jeho tvorba – ať už divadelní, rozhlasová či televizní je dostatečně známa. Proto se dnes v připomínce herectví Miroslava Horníčka nevrátíme ani k jeho nezapomenutelným předscénám, které koncem 50. let hrál v divadle ABC po boku Jana Wericha, nebudeme připomínat ani některé z jeho nesčetných rozhlasových vystoupení v humoristických pořadech, estrádách a scénkách, ani si nepustíme úryvek z komedie Člověk z půdy, v níž po boku Jiřího Suchého hrál kdysi spisovatele Antonína Somra, ani jeho vystoupení ve zpěvohře Sto dukátů za Juana, tedy z nahrávky, jež pochází z roku 1955.

Miroslav Horníček v rozhlasovém studiu-60.léta

Hlas Miroslava Horníčka chci dnes připomenout dvěma krátkými ukázkami, z nichž každá je v něčem výjimečná.
Ta první pochází z poloviny 60. let. Jde o úryvek z reklamního pořadu, který si tehdy objednal podnik Československý tukový průmysl. Autorem textu oněch několika reklam, které byly tehdy natočeny, nebyl nikdo jiný, nežli další ze slavných osobností později spjatých s Čs. rozhlasem – František Nepil. Nahrávky, které byly dlouho považovány za ztracené, jsou však unikátní především tím, že Nepilovy texty svým nenapodobitelným způsobem interpretuje s Miroslavem Horníčkem také Jan Werich.

Miroslav Horníček-60.léta

Druhá zvuková ukázka je pak asi o 15 let pozdější. Miroslav Horníček se – ve své typické nadsázce – brání „fiktivnímu“ nařčení, že ve svých textech vychází z nápadů a podnětů Járy Cimrmana. Prostřednictvím této nahrávky si – přímo z Horníčkových úst – můžeme připomenout celou řadu titulů, které napsal.

Miroslav Horníček se narodil 10. listopadu 1918 v Plzni. Zemřel 15. února 2003 v Liberci.

Miroslav Horníček-80.léta
Spustit audio