Okurky ve skleníku

16. duben 2004

Jednou z nejžádanějších zahradních plodin a kuchyňských zelenin je okurka, a to jak ve stavu čerstvém, tak konzervovaném. Když přidáme jejich velmi nízkou kalorickou hodnotu, jsou okurky právem častou součástí dietních jídelníčků.

Není proto divu, že patří k nejpěstovanějším plodinám na našich zahrádkách. Velkou výhodou je také jejich poměrně dobré předpěstování a dopěstování ve skleníkovém prostředí.

Původně jde o liánovou plodinu z Indie s hořkými bobulemi, ale šlechtěním se značně změnila. Společné mají všechny okurky vysoké požadavky na půdní výživu, teplo a dostatečně vlhkou zeminu. Zatímco na prodejním sáčku je uvedena upotřebitelnost osiva dva roky, semena okurek klíčí šest až osm let, i déle.

Důležité je - vzhledem k dosti velké citlivosti sazenic na chlad - vysévat semena včas, nejlépe do kelímků nebo sadbovačů, a pak je i se zeminou přesazovat na pěstitelské záhony. V pařeništích, fóliovnících nebo ve sklenících se vysévají ve špetkách hned na definitivní místo. Skleníkové okurky se vysévaly už v únoru, záhonové se předpěstovávají právě teď. Plody se sklízejí postupně po delší dobu.

autor: Stanislav Peleška

Více z pořadu