Odpovědi na Vaše dotazy - po páté

26. květen 2008

Opět přicházíme s odpověďmi na Vaše dotazy. Pokud máte otázky týkající se života gorilí skupiny v pražské zoo, i nadále je, prosím, pište do rubriky VAŠE DOTAZY , kterou jsme založili právě k tomuto účelu. Odpovědi jsou zatím umístěny v rubrice Více o gorilách, tam si můžete přečíst předchozí odpovědi, pokud se dotaz opakuje, již na něj není brán zřetel.

Některé z Vašich dotazů řeší, co by se stalo, kdyby... Kdyby se například Richard ocitl sám bez samic a měl se postarat o mláďata. Opravdu se lze jen dohadovat a předpoklad můžeme stavět na dosavadních zkušenostech. Richard se sice chová k oběma mláďatům láskyplně, když se však příležitostně ocitl bez samic (např. při evakuaci do povodňové věže aj.), byl velmi nervózní a neuměl si s takovou situací, kdy hrozila ztráta tlupy, poradit. Přesto však mláďata, zvláště již starší, která mají velkou šanci na přežití i bez matky, znamenají pro gorilího samce cenné bohatství a předpokládáme, že by s nimi otec počítal jako se základem pro nové společenství a chránil je.

Stále Vás zajímá, jak by gorily reagovaly na přítomnost a pohyb ošetřovatele ve výběhu. V pražské ZOO upřednostňují bezkontaktní chov, který umožňuje, alespoň v rámci chovu v zajetí, pozorování přirozeného chování zvířat. Je pravda, že na fyzický kontakt jsou zvyklé všechny gorily v pražském pavilonu. Dochází k němu hlavně při krmení z ruky. Každý z ošetřovatelů ale musí svěřená zvířata dobře znát, aby věděl, co si ke kterému z nich může dovolit. Gorily také reagují na dotyky rozdílně. Například Kamba si nechá sáhnout i na tlamu, Shinda je v tomto směru nevyzpytatelná. Také velice záleží na momentální náladě zvířete. Minimální kontakt je nutný pro případ nemoci zvířat, evakuace ve stavu ohrožení apod. Na vstup do výběhu by pravděpodobně reagovaly hrozbou - Richard jako správný gorilí šéf tlupy by to vnímal jako narušení teritoria a ohrožení svého vůdčího postavení. Doporučuji zhlédnout videomagazín z 22. týdne (6.4.2007), kde tlupa výhružně reaguje na figurínu Marka Ždánského.

V poslední době jsme zaznamenali úbytek Vašich dotazů na webu Odhalení. Mohli bychom tuto skutečnost vnímat pozitivně. Jistě to může znamenat, že o gorilách jste už zevrubně informováni a že okruhů, kterých jsme se ještě v našich článcích a reportážích nedotkli, mnoho nezbývá. Vždyť projekt trvá bez přestávky již dva a půl roku, kromě informací na webu, v rozhlase a v televizi, vyšlo za tu dobu několik knížek. Hodně zajímavostí lze najít také na spřátelených gorilích blogách. Ale právě tam je vidět, že Váš zájem o gorily je neutuchající, že máte otázek stále hodně a že se raději obracíte přímo ke zdroji - nejčastěji na Marka Ždánského. A že odliv Vašich dotazů do značné míry souvisí s nepružným fungováním této rubriky v uplynulých týdnech. Vězte, že Vaše dotazy stále vítáme a budeme se snažit na ně co nejrychleji a co nejlépe odpovědět.

Hra s míčem

Stěžujete si na obtížné vyhledávání starších článků, videí a diskuzí na našem webu. Velmi se za současný stav omlouvám, snad Vás potěším příslibem, že v blízké době plánujeme strukturu celého webu zpřehlednit tak, aby vyhledávání příspěvků bylo snazší a celý obsah dosažitelnější. A ještě poslední příslib - rádi vyhovíme příznivcům Petra Rajcherta, můžete se v blízké době těšit na rozhovor s ním. Nezapomeňte navštívit rubriku Mojánky. Pro malé i velké obdivovatele Moji a jejích uličnických kousků jsou tam připraveny dva nové příběhy - Mojánek a balónek a Bonbónová houpačka.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení