Odpovědi na dotazy

19. listopad 2007

Před několika dny jsme zřídili novou rubriku, do které píšete své otázky ohledně goril, aktuálního dění v pražském gorilím pavilonu, ale také ohledně celého projektu Odhalení. Otázek máte mnoho a další neustále přibývají, a tak jsem poprosil pány Marka Ždánského (hlavního ošetřovatele goril pražské zoo) a Radka Šofra (dramaturga a scénáristu televizních magazínů Odhalení), aby mi poskytli ty nejzasvěcenější odpovědi. Ještě než se k nim dostanu, musím vás upozornit, že zodpovězené a některé nejstarší nezodpovězené dotazy se budou postupně mazat, abychom měli v dotazovně pořádek a místo pro aktuální otázky.

Velice krátkou odpověď mám pro ty, kdo se ptali na kameru č. 4, kterou jsme přeinstalovali do gorilí ložnice. Tato kamera není a nebude moct být z technických důvodů nikdy ovládána, takže se budete muset spokojit se statickým záběrem.

Kijivino občasné odstrkování svého mláděte od prsu: Skutečně je možné, že Tatu někdy svými několika zoubky stiskne při sání trochu víc, což může být pro citlivé bradavky kojící matky nepříjemné, a tak mládě odstrčí. Ovšem v žádném případě se nejedná o nějaký problém, protože Kijivu svého syna kojí, s výjimkou její letní zdravotní indispozice, o níž jsme vás informovali, naprosto normálně a pravidelně. Tatu už dokonce jí i pevnou stravu a velice si prý pochutnává na hroznovém víně, jablkách či salátu. Všechny tyto dobroty si dokáže vzít od ošetřovatelů do ruky anebo se jimi nechá krmit.

Tatu with Kijivu

U Kijivu ještě zůstaneme, protože jeden z dotazů mířil na její údajný projev dominance nad Tatu. V těchto případech, které zdaleka nejsou ojedinělé, protože je prováděly všechny pražské samice se všemi mláďaty, se v žádném případě nejedná o upevňování pozic v hierarchickém žebříčku skupiny, ale o určitý druh masturbace. Tady je třeba si uvědomit, že co absolutně není možné u nás lidí, může být v gorilím světě přirozené, neboť jejich náhled na sexualitu je prostě odlišný od toho lidského. Když jsme u té sexuality, ptali jste se zdali bude Kijivu nějak chráněna před dalším otěhotněním. Nebude! U samic zpravidla dochází po druhém porodu k delší pauze do dalšího zabřeznutí, ale jedná se o velice individuální záležitost. To znamená, že Kijivino další mládě přijde ve chvíli, kdy si to bude tzv. "příroda sama přát"!

Co se týká samice Messy a jejího případného převozu z Dvora Králové do Prahy, tato otázka je, jak mi sdělil Marek Ždánský , stále otevřená, protože se čeká na výsledky komplexního vyšetření (vzorky jejího trusu jsou testovány v Rakousku). Až bude jasné, že je gorilí samice naprosto zdráva, bude se uvažovat o dalších krocích, které by vedly k jejímu přesunu do pražské zoo.

Messy

Kamba... Jak všichni víme, tato samice se od narození Tatu až dojemně ujala mateřské péče o Moju a vy se ptáte, jestli (pokud někdy porodí svého potomka) Moju také tak trochu odstrčí. Ano, je dost pravděpodobné, že by se (v případě, že porodí) Kamba více věnovala svému novorozenci, na druhou stranu Moja už je natolik stará, že by tuto novou situaci jistě zvládla bez problémů. Jde o naprosto přirozený vývoj.

Další dotaz ohledně Kamby se týkal její říje a "pózování" s mláďaty na zádech před samcem. Kamba (od svého nešťastného porodu) zatím nepřichází pravidelně do říje, ale už byla pářena. Defilování s mládětem na zádech před dominantním samcem je opět úplně normální projev chování gorilích samic. Snaží se tak samci imponovat.

Richard... Nerad chodí na váhu, která je nainstalována ve vnitřní expozici pavilonu, takže údaj o jeho hmotnosti je asi dva a půl měsíce starý. Tenkrát vážil 213 kg.

K dotazu na nepravidelnou říji samice Shindy, který byl reakcí na článek v Trojském koníku, lze dodat jenom tolik, že materiál pro tento časopis se jednou napíše a pak vydá. Dál už nelze nijak aktualizovat, proto je lepší v těchto případech sledovat např. web Odhalení, kde jsme se "ženským problémům" pražských samic několikrát podrobně věnovali.

Moja i Tatu budou moci s Richardem sdílet "jednu domácnost" až do chvíle, než pohlavně dospějí. To znamená cca do svých 6 až 8 let.

Práce ve venkovním výběhu by měly být hotovy do oslav Mojiných narozenin, které se uskuteční 15. prosince!

Orangutaní rodina v pražské zoo je sice také velice zajímavá a je pochopitelné, že by se vám líbila i tato zvířata v televizi, nebo alespoň na monitoru vašeho počítače, ale zařídit jejich sledování znamená nemalou finanční investici do techniky a její instalace k orangutanům atd, atd. To je pro nás v současné době nemožné a tak zůstaneme u goril.

Sbírkové konto Odhalení s číslem 555 555 552/0800 je samozřejmě stále aktivní a peníze z něho čerpáme např. na zajištění lepšího života čtyřem gorilám v záchranné stanici v Limbe (Kamerun), které jsme tzv. adoptovali na dálku a mimo jiné chystáme samostatný projekt, který má osvětový a vzdělávací charakter. Ten je určen hlavně kamerunským školákům a jeho smyslem je naučit děti z oblastí výskytu goril, aby gorily přestaly vnímat jako lovnou zvěř, a viděly v nich spíše krásná zvířata velice podobná člověku.

Co se týká vašich dotazů na možnost přinést gorilám vánoční dárky, bylo mi hlavním ošetřovatelem sděleno, že pokud jim "Ježíšek nadělí" ananas, mandarinky nebo ledový salát, jistě tím udělá radost nejenom zvířatům, ale i lidem, kteří o ně pečují!

autor: Petr Rajchert
Spustit audio
Projekt Odhalení