Odhalení Kamby a Kijivu

8. listopad 2006

Gorilí rodinu jsme v projektu Odhalení opustili před prázdninami. Za těch pár měsíců se toho v pavilonu stalo opravdu mnoho. Tím největším překvapením pro všechny - snad s výjimkou Marka, který to prý tušil - byl fakt, že Kamba je březí. U testu, kterým se podezření ověřilo, jsme nemohli s naší kamerou chybět.

Již od sestavení skupiny s Richardem v čele Marek Ždánský pravidelně tak jednou týdně sleduje, zda některá ze samic není březí, jestli nečeká potomka. Používá k tomu jednoduché lidské těhotenské testy. Má totiž ověřeno, že spolehlivě účinkují i u goril. Až do léta ale marně čekal, až se na proužku papírku objeví dvě čárky, signalizující, že některá samice je těhotná a Moja bude mít kamaráda.

Během května a června se Richard s Kambou pářili nebývale často, Kamba byla mnohem aktivnější a samce často vyhledávala. Již to naznačovalo, že se něco ve vztahu nejstarší samice a mladého samce změnilo.

Těhotenský test uprostřed prázdnin konečně ukázal to, v co již málokdo věřil. Marek držel pár dnů úžasnou informaci v tajnosti, chtěl mít jistotu. Až druhý a třetí ověřovací test, u kterého jsme asistovali s naší kamerou, vše potvrdily. Čtyřiatřicetiletá samice Kamba bude mít prvního potomka ve svém životě. Aby nebylo překvapení dost, tak o necelé dva měsíce později měla pozitivní test Kijivu - matka Moji bude mít po dvou a půl letech druhé mládě.

Magazín: 53. týden (9.11.2006) - Už se vám zase odhalujeme!

Možná někoho napadlo, jak se takový těhotenský test u goril provádí. U lidí je to snadné - stačí pár kapek moči. U goril to může být skutečně problém, protože nejprve musíme vysledovat, která loužička patří které gorile. I z tohoto důvodu se gorily rozdělují do ložnic a po návratu do pavilonu se loužičky kontrolují.

Natáčíme první díl s Pandou

Pravidelné kontroly jsou nutností. Přinesou informaci o tom, zda je či není některá z goril březí, současně nám pomůžou poměrně přesně určit termín, kdy by se případný potomek mohl narodit. A na to se i ošetřovatelé musejí pečlivě připravit. Dnes tedy víme, že mládě Kamby by mělo přijít na svět někdy na konci ledna a druhé mládě Kijivu na konci května. Pokud se vše podaří, pak bychom v pavilonu mohli mít příští rok hned tři gorilí mláďata naráz. To by byl skutečně ojedinělý chovatelský úspěch.

Než se mláďata narodí, může se stát mnoho věcí. Zvlášť u Kamby, které je dnes 34 let (to u lidí odpovídá stáří kolem 45 let) a dosud nikdy mládě neměla. V životě měla "smůlu na chlapy". Buď ji nechtěli, nebo byli neplodní. Dnes má velkou šanci završit svou životní pouť a přivést na svět tolik očekávaného potomka. Důležitějšího, než je většina ostatních gorilích mláďat v zoo. Protože Kamba pochází z divoké přírody a je nepříbuzná s ostatními gorilami chovanými v zajetí. Rok vedle Moji by jí ale měl pomoci stát se dobrou matkou.

Natáčíme první díl s Pandou
autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení