ODHALENÍ BUDOU ADOPTOVAT GORILY!

14. březen 2006

Hlavním cílem projektu Odhalení je kromě vzdělávací části především získání finančních prostředků k záchraně goril. V první fázi jsme prostřednictvím sms a také prodejem předmětů s logem projektu získali prostředky ve výši 96.217 Kč, z nichž bude převážná část použita na adopci čtyř goril žijících v záchranné stanici Limbe v Kamerunu.

V záchranné stanici Limbe Wildlife Centre (LWC) v Kamerunu žijí gorilí sirotci. Osudy zdejších chovanců jsou pestré, ale spojuje je velmi podobný osud. Jejich rodiče a příbuzní byli většinou zabiti lovci a mláďata měla být prodána jako mazlíčci.

gorilí sirotci

Osudy některých z těchto zachráněných mláďat hovoří za sebe. A právě k nim směřují získané peníze! Ještě není rozhodnuto, které gorily se stanou našimi chráněnci, ale rozhodně Vám o tom nezapomeneme říct. Třeba v některém z následujících Týdeníků Odhalení.

Gorily v Limbe:

Chella
Chella se narodil asi v roce 1994. Jako dvouleté mládě byl nalezen v kufru auta vedle mrtvého těla své matky a byl zabaven příslušnými úřady. Po zabavení dostával Chella tři týdny k pití pouze pivo a nepatrné množství potravy. Po příjezdu do LWC byl silně dehydratovaný a podvyživený. Díky velkému úsilí zaměstnanců se jeho stav postupně zlepšoval, Chella přežil a vyrostl v obrovského samce, který se momentálně ujímá dominantního postavení ve skupině.

Akiba
Akiba je pětiletá samička, která přišla do LWC v roce 2001 z malé vesnice na jihu Kamerunu. Lovec, který zabil rodinu Akiby, se mládě snažil prodat. O jeho aktivitě se dozvěděla manažerka záchranné stanice pro šimpanze Sanaga-Yong, která okamžitě povolala kamerunské úředníky Ministerstva životního prostředí. Akiba dorazila do LWC tři dny po zabavení.

Twigs a Brighter
Jako mnoho jiných lidoopů, mláďata Brighter a Twigs byli upytlačeni v Kamerunu, propašováni do Nigérie a prodáni na notoricky známém trhu Sabon Gari v Kanu. Zde si je koupil libanonský obchodník. V roce 2002, po 7 letech, byly gorily díky mezinárodní nátlaku zabaveny nigerijským Ministerstvem životního prostředí a po jednáních s příslušnými kamerunskými úřady byly navráceny do Kamerunu a umístěny v LWC.

Jumbo
Jumbo (*1996) byla nalezena na zahradě jisté paní Leny Perazzi. Nechal ji tam člověk, který se mládě snažil předtím paní Perazzi prodat (ona s nákupem nesouhlasila s vědomím, že jakýkoliv nákup mláďat podporuje další lov). Paní Perazzi okamžitě kontaktovala LWC a Jumbo tam byla ihned převezena.

Pitchou
Poté, co lovci zabili matku a příbuzné, byla Pitchou (*1996/1997) přinesena do hotelu Ilomba na Kribi, odkud měla být prodána dále. Majitelé hotelu se nemohli dívat na její utrpení a tak ji odkoupili. Po několika týdnech se rozhodli ji darovat do LWC. Po příjezdu do stanice byla Pitchou dehydratovaná, měla ošklivý průjem a velké léze na kůži (od toho její jméno, Pitchou znamená v místním dialektu "skvrnitá").

Batek
V červnu 2001 byla jeho matka zastřelena a Batek (*1999) byl zraněn střepinami střely. Zraněný se dostal do vesnice, kde ho zachránila řádová sestra. Léčila ho v místní nemocnici.

V této zprávě nejsou zmíněna všechna zvířata, která nyní žijí v Limbe. Pokud Vás příběhy goril zaujaly, více o LWC a jeho dalších, např. vzdělávacích, aktivitách se dozvíte na stránkách www.limbewildlife.org (v angličtině).

Každý čtvrtek vysíláme Týdeník Odhalení, který je volným pokračováním naší reality show. V souvislosti s pokračováním vysílání nám zůstává hlavní cíl a tím je více finančních prostředků na záchranu goril ve volné přírodě.

Od 20. února 2006 je všem zájemcům o společnou věc k dispozici sbírkové konto Odhalení - 555 555 552/0800 u Ćeské spořitelny, a.s. Přispět můžete jakoukoli částkou, za kterou Vám předem děkujeme.

Stále můžete přispívat také prostřednictvím koupě výrobků Odhalení a to v reprezentativní prodejně Radioservisu na Vinohradské, nebo prostřednictvím e-shopu na www.rozhlas.cz/odhaleni.
V dubnu 2006 již bude na trhu také DVD Odhalení.
Přispějte s námi na záchranu goril!

autor: Pavla Schauerová
Spustit audio
Projekt Odhalení