Odchyt uprchlého pelikána

13. srpen 2009

V polovině července letošního roku se na Moravičanském jezeře nedaleko Mohelnice objevil mladý pelikán africký (Pelecanus rufescens). Místní rybáři informovali ornitology z Moravského ornitologického spolku v Přerově a ti pak kontaktovali pracovníky Zoo Dvůr Králové.

Ornitologům se podařilo ptáka několikrát vyfotografovat a zjistili, že má na noze barevný odečitatelný kroužek. Porovnáním kombinace písmen na kroužku s databází mezinárodní organizace zajišťující evidenci zvířat (ISIS) se podařilo zjistit původ ptáka. Pelikán se vylíhl 12. 1. 2009 v Zoo Salzburg v Rakousku. Zoo je vzdálené téměř 400 km vzdušnou čarou od místa nálezu na Moravě. Okamžitě jsme rakouské kolegy informovali o místě pobytu uprchlíka.

Podle informací místních rybářů se pelikán nechal z poměrně krátké vzdálenosti krmit házenými mrtvými rybami, pravděpodobně samostatně nelovil, a proto byl na tomto způsobu obživy značně závislý. To nás přivedlo na myšlenku pokusit se o odchyt, neboť by v podmínkách naší volné přírody přežil zimu jen stěží. K Moravičanskému jezeru jsme se vydali 5.8.2009. Zpočátku se situace zdála beznadějná, pelikán seděl vysoko na stromě na vzdáleném břehu jezera. Jakmile zpozoroval zvýšený pohyb v okolí místa, kde pravidelně dostával potravu, vzlétl a po chvíli kroužení sedl na hladinu nedaleko břehu. Pak už trvalo jen chvíli vylákat pelikána na břeh, hodit mu rybu potřenou uspávacím prostředkem a po několika minutách byl pták bezpečně v transportní bedně. V současné době je v izolačních prostorách v ZOO Dvůr Králové a zároveň byli informováni kolegové ze Salzburgu o úspěšném odchytu.

Odchyt pelikána

Pelikán africký patří mezi menší druhy, dosahuje hmotnosti 4-7 kg. Vyskytuje se v okolí vod v Africe na jih od Sahary a na Arabském poloostrově a je jedním z pelikánů hnízdících na stromech. V Evropě je pelikán africký chován ve více než třiceti zoo, ale jen několik se může pochlubit odchovem. V ČR jsou chováni ve dvou zoo, vedle Dvora Králové ještě v Zoo Plzeň. První odchov v ČR se podařil v ZOO Dvůr Králové v roce 1998 a od té doby bylo v naší zoo odchováno již 51 mláďat.

autor: ZOO Dvůr Králové
Spustit audio