Od lesního inženýrství k Národnímu divadlu aneb Herecká cesta Martina Růžka

21. listopad 2013

Příběh herce Martina Růžka, který si dnes na stránkách rozhlasového archivu připomeneme, je příběhem člověka, pro něhož divadlo znamenalo osudovou přitažlivost. Růžek patřil ke generaci herců, kteří neprošli žádnou divadelní školou, zato absolvovali bohatou a pestrou praxi v kočovných divadelních společnostech. Zavrhl kariéru lesního inženýra, která se mu začala před válkou rýsovat, a celý svůj život zasvětil divadlu.

Narodil se 23. září 1918 ve východočeském Červeném Kostelci a jmenoval se Martin Erhard. Pseudonym Martin Růžek, který se později stal jeho občanským jménem, si zvolil po roce 1945, aby tak uctil svého strýce, důstojníka, jehož zavraždili nacisté.
Růžkův otec byl obchodník, poměrně brzy zemřel. Martin se přestěhoval s matkou do Hradce Králové, kde začal studovat gymnázium. V roce 1934 odešli společně do Prahy, kde v roce 38 odmaturoval a začal studovat na pražské technice obor lesní inženýrství. Můžeme spekulovat o tom, že se lesníkem nestal proto, že Němci posléze v době války uzavřeli vysoké školy a tím jeho studia přerušili. Ovšem – otázka je, zda by se mladý Martin této profesi věnoval, i kdyby dostudoval. Měl už v té za sebou četné zkušenosti s ochotnickým divadlem. To mu učarovalo. A to o jeho budoucnosti také rozhodlo.

M.Růžek-při natáčení dramatizace Tarase Bulby-1962

Nejprve s několika kolegy založil ochotnický soubor D Tvář (1943). Později hrál v divadle Rokoko (1943), ve skupině Živé jeviště a v Rozmarném divadle (1944). Po válce už působil v profesionálních divadlech – postupně v Mladé Boleslavi (1945 – 1946), v Českých Budějovicích (1946 – 1948), v Národním divadle v Brně (1948 – 1956), v Divadle na Vinohradech (1957 – 1963) a od 17. srpna 1963 do 31. prosince 1990 byl členem činohry Národního divadla v Praze (v letech 1969 – 1970 ve funkci šéfa činohry).
Na scéně Národního divadla vytvořil velké množství vynikajících rolí. Připomeňme jen tři – hrál Josefa Roškota v Měsíci nad řekou, krále v Tomáši Becketovi, titulní roli v Molierově Tartuffovi.

M.Růžek a R.Lukavský-v rozhlasovém studiu - 1965

Na prvním zvukovém snímku, který je součástí této stránky, se Martin Růžek svěřuje se skutečností, že neprošel žádným divadelním vzděláním, stejně jako s tím, co se provázelo jeho jediný pokus stát se studentem konzervatoře.

M.Růžek a B.Riegler-1985

Během své herecké dráhy vytvořil Růžek velké množství rozhlasových rolí. Jak jednou přiznal, toto médium ho fascinovalo od mladých let. Hovoří o tom na druhém zvukovém záběru.

Na posledním zvukovém snímku vypráví Martin Růžek o rolích filmových, zejména o četných úlohách padouchů, které mu režiséři často přidělovali.
Martin Růžek zemřel 18. prosince 1995 v Praze.

Martin Růžek-80.léta
Spustit audio