Ochechule

17. únor 2003

Ochechule je takové nevábné označení, člověk si pod tím představuje bůh ví co, zvláště pokud se použije k označení příslušníka člověčího druhu. Ale ochechule je vodní živočich. Je to vodní savec, a to docela velký a vzácný vodní savec.

Na první pohled je podobný tuleni nebo lachtanovi. Ale ochechule s tuleněm nejsou vůbec příbuzní. Ochechule jsou totiž býložravci, kteří žijí v mělkých pobřežních vodách v teplých mořích a živí se mořskými řasami a jinými mořskými rostlinami. Jsou to naprosto mírumilovní a klidní tvorové, ale bohužel čím dál tím více ohrožováni znečišťováním pobřežních vod.

Ochechule

Nejvíce ochechulí žije v oblasti Karibského zálivu a na západním pobřeží Afriky, ale také v australských mořích a v oblasti Indonésie žije několik blízce příbuzných druhů.

Ke svému českému jménu přišly zásluhou tvůrců našeho zoologického názvosloví na počátku 19. století, ale jejich vědecké jméno je sirénia. A to je také zajímavé, protože přírodovědci, kteří je popisovali, se domnívali, že právě ochechule způsobily vznik staré legendy, kterou známe už z Homérovy básně Odyssea, že totiž v moři existují mořské panny, které svým zpěvem lákají plavce do nebezpečných míst, a plavci potom rozbijí loď a utonou. Tyto legendy se vyskytovaly snad u všech pobřežních národů, a když byly ochechule objeveny, tak přírodovědce pochopitelně napadlo, že by se mohlo jednat o jakousi záminku k tomu, že tato pověst o mořských pannách vznikla.

Ochechule jsou zajímavé, nejsou to vůbec hezcí tvorové, ale mají hladkou kůži, občas i trochu narůžovělou, a z dálky mohly připadat námořníkům jako jakýsi přelud, třeba jako mořská panna.

autor: František Urban
Spustit audio