Ocenění pro Odhalené

13. červen 2007

Projekt Odhalení již dávno překročil hranice České republiky a oceňován odborníky i v zahraničí. Získal několik prestižních nominací a ocenění.

Panda Award 2006

Festival Wildscreen, Bristol, UK, Kategorie ARKive Interactive Award

Dvoudiskové DVD Odhalení zvítězilo v prestižní soutěži Wildscreen 2006 v jedné z hlavních kategorií. Do 25. jubilejního ročníku soutěže Wildscreen se přihlásilo celkem 412 filmů ze 45 zemí.

Panda je naše!

Wildscreen Festival (Mezinárodní festival filmů o přírodě a životním prostředí) je považován za největší a nejprestižnější přehlídku filmů a projektů vztahujících se k přírodě. Probíhá jednou za dva roky v Bristolu. Předávané ceny Panda Award jsou pokládány za obdobu filmových Oscarů. Klání o tyto "Oscary"; se účastní světoznámé společnosti jako BBC, National Geographic, Discovery, ORF, NDR, ZDF, ABC, IMAX, Warner Independent Pictures či NHK.

Kromě Odhalených do finále této kategorie postoupily internetovým projekt Springwatch (BBC Science & Nature Interactive), edukačním CD-ROM Big Foot: Reduce, Reuse, Recycle (Hamline University, USA) a projekt Wildkey (Oxford Brookes University, UK).

Prix Europa 2006

Internet Exploration, Berlín, Německo

Webové stránky projektu Odhalení se dostaly do úzkého finále prestižní mezinárodní soutěže Prix Europa 2006 v rámci soutěžní sekce Internet Exploration. Soutěž není nijak tematicky vymezená, proto se zde setkaly projekty s různým zaměřením i zpracováním. Od rozsáhlých diskusních stránek multimediálních projektů jako byly stránky Odhalení až po weby s generovaným uživatelským obsahem. Samotná soutěž spíše připomínala seminář, každý webový projekt měl vymezený čas na prezentaci a následnou diskusi. Hlavní význam celého třídenního klání je především ve vzájemném obohacení a předávání zkušeností, na závěrečné hlasování a výběr vítězného projektu se nedává takový důraz jako v jiných kategoriích.

Předávání cen

Projekt Odhalení obsadil v konečném pořadí vynikající čtvrté místo. Soutěž vyhrál projekt Dánské televize a rádia Fantastic Stories. Megalomanský projekt stanice BBC zaměřený na podporu festivalu Big Weekend skončil na třetím místě.

Commenius Auszeichnungen 2007

Institut für Bildung und Medien, Bildungsmedienarchiv, Berlín, Německo

Comenius EduMedia - diplom

Projekt Odhalení zastoupený dvoudiskovým DVD získal pečeť Comenius-EduMedia 2007 v kategorii Přírodovědné vzdělávání, která se propůjčuje příkladným didaktickým multimediálním produktům a vzdělávacím médiím, nakladatelstvím, příp. institucím, které vydávají, vyrábějí a prodávají mediální produkty.

Ocenění uděluje od roku 1995 Společnost pro pedagogiku a informace (Gesellschaft für Pädagogik und Information). Za dobu své existence si Vyznamenání Komenského vybudovala značnou prestiž a pověst jednoho z nejdůležitějších ocenění udělovaných v Evropě v oblasti multimediálního vzdělávání.

Z ostatních oceněných děl: "Malý medik" (Comelsen Verlag, SRN), DVD "Encyklopedie pro děti" (LANGMaster, ČR), "Dějiny a příběhy 20. století - 1914-1949" (Německé historické muzeum), "Krajina za školou" (Centre for Modern Eduaction, Praha), "Geografie Oceánie a polárních oblastí" (Svarog, Slovinsko).

Comenius EduMedia - pečeť
autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení