Obsazení vojenského letiště Hradčany na Liberecku

25. srpen 2008

Kromě Prahy bylo nejvíce mrtvých a zraněných na Liberecku, kde operovala sovětská a polská vojska. V roce 1968 bylo pro okupační vojska ze strategického hlediska nejdůležitější obsazení tamního vojenského letiště Hradčany a výcvikového prostoru Ralsko.

Vojenské letiště Hradčany začali během II. světové války stavět Němci a dokončila ho česká armáda. Tamní vojenská základna byla dobře strategicky umístěná - v případě III. světové války by byla podle Sovětů schopna okamžitého útoku za hranicemi železné opony.

Vojenský lesník Karel Bulíř vzpomíná na obsazení letiště: "Na letišti měl v té době - 20. 8. - všechen personál pohotovost. Jinak se nic nedělo, nikdo nic netušil. Ráno jsem se probudili a najednou slyšeli jsme strašný rachot. Přistávala letadla."

Českou stráž Sověti bez problémů odzbrojili. Když se lidé ráno v Hradčanech probudili, tanky jim mířily na okna.

"Ruská technika jela po ose, tanky v plné síle to všechno obsazovaly a jely i do dalších míst. Nejenom letiště tady bylo, ale i Hvězdov, vojenské posádky. Všechno obsadili a začali si budovat ve vojenském prostoru vlastní lágry."

Paní Milada Medková tehdy bydlela kousek od Hradčan, v Zákupech. Na pohyb vojsk tam byla zvyklá. Sověti tam totiž už byli na jaře na cvičení:

"Někdo na mě bouchal, že nás okupují Rusové. Já říkám: Co blbnete? Vždyť oni nedávno odjeli, přece sem nepojedou zpátky."

Lidé v Zákupech dokonce Sověty vítali: "Ještě na ně mávali a nosili jim vodu. Protože nikdo tomu nechtěl věřit, že by nám tohle udělali, když nás v pětačtyřicátém osvobozovali."

Jakmile si lidé zapli rádio, už věděli, která bije.

"Pochopitelně se k nim chovali jako k vetřelcům, protože je nikdo nepozval. A vím, že tam přišel nějaký důstojník do hospody na pivo a pořád se ptal, proč jsou ty lidi na něj takoví zlí, že jeho tatínek vzpomínal jak ho tady vítali, když nás osvobozovali. A chlapi mu řekli: To byla jiná situace. Teď jste nás okupovali. VY! A představte si, že ten oficír se rozbrečel, pak odešel někam na dvůr - a tam se zastřelil."

Sověti odešli z Hradčan až v roce 1991. Dodnes tam po nich pyrotechnici likvidují munici.

Vysíláno 21. 8. 2008

Spustit audio