O prostém gorilím štěstí

3. červenec 2008

Někdy se může návštěvníkům zdát, že je v pražském gorilím pavilonu nuda. Zvláště teď, kdy už tolik týdnů trvají horka v našich krajích nebývalá. Všichni členové gorilí rodiny lenoší, podřimují, povalují se po kmenech nebo okusují větvičky. Jen mláďata mají tolik energie, že se proběhnou, pohrají si spolu a pozlobí dospělé.

Ale nemylte se, zkušený a trpělivý pozorovatel odhalí nečekaná tajemství, která se skrývají v odlehlých částech výběhu. Náš fotograf Khalil Baalbaki chodí fotit gorily pravidelně, a tak mu neunikla úsměvná epizodka.

22. června bylo vedro k padnutí. Rtuť teploměru se odpoledne vyšplhala na 32°C. Marek Ždánský nás sice ujišťoval, že gorily jsou jako obyvatelé tropických oblastí na vysoké teploty zvyklé, ale to nic neměnilo na situaci, že v hustém kožichu bylo všem horko. A tak byly zalezlé v příjemném chládku. Richard odpočíval po nedělním obědě a Moja si tak usilovně hrála, až se jí podařilo krásně zamotat do lanového žebříku. Zatímco trávila odpoledne hledáním únikového východu z uzlů, Shinda se rozhodla, že se půjde přece jen projít.

Došla do horní části výběhu, kde protéká potok, zásobující vodou spodní rybníček. Chladivá voda ji zlákala - nejprve se napila a potom si začala polévat hlavu a záda. Áách, to bylo blaho. Divoce cákala vodu kolem sebe... a pak to přišlo. Rozradostněná nad krásami světa udělala stojku. V nepohodlné pozici na hlavě vydržela dlouhou chvíli a chechtala se s pusou od ucha k uchu. Kdo by si nepřál takovou rozpustilou tetičku!

Moja v zajetí uzlů

Mezitím Kamba pečovala o Tatua - vyšli si spolu také na procházku a trhali si ve výběhu travičku. Kijivu si vybírala zaslouženou volnou chvilku a když zpozorovala uličnické chování své sestry, nedalo jí to a šla jí napodobit. Také ona se nejprve mohutně polévala vodou a pak došlo na stoj na hlavě. Shinda je zřejmě sportovně zdatnější, protože Kijivu činila neobvyklá pozice trochu potíže, kymácela se a občas přepadla. Ale její radost z vody, slunce a pohody nedělního odpoledne rozhodně nebyla menší.

Kijivu se jde také osvěžit

Zkusme si tedy po vzoru naší gorilí rodiny plně vychutnat léto se všemi jeho krásami a prožít ho se stejnou radostí. Vždyť to víme už dávno, jen na to někdy zapomínáme, totiž že štěstí se skrývá v těch zdánlivě nejobyčejnějších věcech.


Nezapomeňte se podívat na video Krabice je potřeba potrestat, ve kterém si celá gorilí rodina pochutnává na papírových krabicích.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení