O projektu HRDiNA.CZ

13. březen 2015

Hrdinové v lecčems ztělesňují typické rysy kultury, národa, sociální skupiny. Jak ale vlastně vypadá typický český hrdina? Jako Jan Žižka, Josef Švejk, nebo soused, který zachránil chlapce před utonutím?

Diskuse o hrdinech naznačuje mnohé i o smyslu našich dějin, naší přítomnosti. Čtvrtstoletí míru, relativního blahobytu a demokracie zdánlivě mnoho příležitostí pro hrdinství neposkytlo. Cílem našeho projektu je ukázat, že kolem nás existovaly a i dnes existují osobnosti, na něž můžeme být hrdí. A možná kousek hrdinství dokážeme najít i sami v sobě nebo u svých nejbližších.

Čtěte také

Není náhodou, že s projektem přicházíme právě v roce, kdy si připomínáme 600 let od upálení mistra Jana Husa, slavíme 70. výročí Pražského povstání a ukončení 2. světové války. Proto v průběhu roku 2015 budeme přicházet s jednotlivými málo známými příběhy z války, připomeneme mistra Jana Husa a pokusíme se vyvolat debatu o kontroverzních postavách našich dějin. V sérii reportáží Hrdinové kolem nás pak představíme současné lidi, jejichž životní osudy nesou znaky statečnosti či hrdinství, aniž by si to jejich okolí uvědomovalo.

Především jsme ale zvědavi na to, jak vnímáte hrdinství Vy sami a za co (a jestli vůbec) byste byli ochotni položit život. Do ankety Kdo je pro Vás HRDiNA.CZ jste od března do srpna 2015 poslali přes 7 tisíc hlasů. Než anketu podrobně vyhodnotíme, můžete se podívat na předběžné výsledky hlasování.

Kromě webu uslyšíte náš projekt v průběhu celého roku i na všech stanicích Českého rozhlasu.

Spustit audio