O projektu

26. březen 2009

Na přelomu let 2005 a 2006 jsme v Českém rozhlase připravili neobvyklou reality show. Nazvali jsme ji Odhalení (The Revealed) a reagovali jsme jí na boom kontejnerových reality show typu Big Brother či VyVolení. V naší "trochu jiné reality show" byli také "soutěžící" uzavřeni ve "vile". Šlo však o rodinu goril nížinných v pražské zoo.

Richarda, Shindu, Kijivu, Moju a posléze také Kambu nepřetržitě snímalo mnoho kamer. Kromě internetového přímého přenosu i dalších internetových výstupů a rozhlasového vysílání byl každý den připravován televizní sestřih z dění ve "vile" a probíhalo hlasování veřejnosti, na jehož základě byl posléze vyhlášen vítěz reality show (vyhrál 12 melounů).

Záměrem projektu ovšem zdaleka nebylo jen z odstupu nahlédnout na v té době módní televizní formát. Zejména šlo o to konfrontovat chování goril s chováním lidí. Dalším cílem bylo přinést relevantní informace o lidoopech a přispět k jejich ochraně. A nepředpokládaně se podařilo získat také velmi cenný materiál pro vědecký výzkum.

Ilustrační foto

Odhalení vzbudilo v České republice velký zájem médií i veřejnosti. Ostatně právě tento zájem byl hlavní příčinou, proč jsme v projektu pokračovali i po skončení "trochu jiné reality show". Kamery, které máme umístěné v pavilonu goril, už dávno ovládají přes internet dobrovolnice...

Kniha Trochu jiná reality show

Gorily z pražské zoo se staly celebritami, za nimiž proudí davy návštěvníků a projektu Odhalení se dostalo řady ocenění, např. stejnojmenné 2DVD bylo oceněno "divokým Oscarem" na prestižní přehlídce Wildscreen v Bristolu.

Kromě zmíněného DVD vzniklo i jeho pokračování, vyšla kniha o projektu a rovněž knihy gorilích pohádek a říkanek . Logo Odhalení se dostalo například i na spodní prádlo. Výtěžek z těchto aktivit je určen na podporu ochrany goril nížinných ve volné přírodě. Finančně jsme podpořili záchrannou stanici v kamerunském Limbe, do kamerunských škol jsme koncem roku 2008 s velkým úspěchem distribuovali knihu gorilích pohádek apod.

V roce 2009 se v rámci projektu Odhalení budeme ještě výrazněji orientovat na ochranu goril nížinných ve volné přírodě. Stali jsme se partnerem The Year of the Gorilla, vyhlášeného UNEP a WAZA, a navázali jsme spolupráci s Richardem Leakeym a wildlifedirect.org . A tak třebaže ani nyní neopustíme gorilí rodinu z pražské zoologické zahrady a internetový přímý přenos bude pokračovat, hlavní náplní projektu bude přinášet informace o gorilách v Africe, o prostředí, ve kterém žijí, ochraně africké přírody a všech dalších souvislostech. Současně pokračujeme ve shromažďování prostředků na naše sbírkové konto a na nejbližší dobu připravujeme další osvětové aktivity orientované zejména na africké děti.

Autor pohádek Miroslav Bobek v obležení afrických dětí

Základní tým Odhalení

Autor a vedoucí projektu: Miroslav Bobek
Rozhlasový redaktor a koordinátor afrických aktivit: Jana Jirátová
Fotograf a kameraman: Khalil Baalbaki
Marketingový a PR manažer: Jana Kubáňová
Produkční: Klára Janečková, Kristýna Richterová
Internetový specialista: Jiří Malina, Petr Kudela, Marek Vybíral
Scénárista a dramaturg: Radomír Šofr
Technický specialista a střihač: Petr Slavík
Střihač: Sergej Kondakov
Grafik: Marek Václavík
Redaktor internetových stránek: Zuzana Šmejkalová
Ekonom: Pavel Svoboda

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio
Projekt Odhalení