O páření a všem, co k němu patří

24. červenec 2007

Gorilí rodina v pražské Zoo čítá jednoho dospělého samce (Richard) a tři pohlavně zralé samice (Shinda, Kijivu a Kamba). Každá ze samiček přichází do říje jednou za měsíc a pak se v průběhu cca. tří dnů snaží Richarda svést k páření. Ten se, jako pravý pán harému, nechá opravdu "přemlouvat" a někdy trvá i celou hodinu než začne samici pářit.

Jak taková gorilí "milostná předehra" vlastně vypadá nám vylíčil Marek Ždánský, hlavní ošetřovatel pražských goril. Například Shinda se zakousne do svého spodního rtu, předvádí se a láká, neustále na Richarda upřeně hledí a všude za ním chodí. Dokonce před ním i masturbuje! Richard si vždy, po nějaké době, dá říct a začne jí pářit. Jeho akt prý netrvá déle než minutu a půl.

Shindin problém
Když už je řeč o Shindě, právě ji během posledního týdne Richard pářil několikrát a Marek nám prozradil, že pokaždé doufá v konečně pozitivní výsledek těhotenského testu. Testy proto provádí každý měsíc, aby měl jistotu, že mu nic neuniklo (výsledky nejnovějšího Shindina těhotenského testu budou známy během tohoto týdne). Jak všichni víme Shinda má někde ve svém těle antikoncepční implantát, který se už několikrát nepodařilo najít, proto nemůže tato samička zabřeznout. Při posledním pokusu o nalezení tělíska, asi před dvěma lety, bylo z rozboru krve zjištěno, že je stále funkční. A to až na 70%! Ovšem teď už je implantát v Shindině těle víc než 7 let, takže je naděje, že svou funkci ztratil. Samičku v druhé půli září čeká další vyšetření, to znamená, že bude uspána a lékaři se opět pokusí najít antikoncepční implantát a vyjmout ho. Pokud ani tentokrát nebudou úspěšní, alespoň jí znovu odeberou krev. Z rozboru hladiny hormonů se pak dá usoudit, jestli je Shinda schopna zabřeznout. Je totiž také možné, že jí tělísko nadělalo v hormonech "neplechu," což se u žen dá řešit hormonálními léky, ale mohou-li se podávat i gorilám, Marek Ždánský neví. Po konzultaci s lékaři by se snad mohlo přistoupit i k tomuto řešení, takže uvidíme.

Shinda si na mimino dokonce párkrát sáhla

Kamba a její případ
A jak se zdá, ani Kambina cesta k potomkům nebude pravděpodobně úplně jednoduchá! Od nešťastného porodu mrtvého mláděte, jsou její testy negativní, ještě pravděpodobně nebyla pářena, (alespoň Marek Ždánský nic neviděl) ale hlavně od té doby nebyla v říji, takže to podle jeho slov vypadá, že se hladiny hormonů v jejím těle ještě neustálily. Nejhorší varianta by samozřejmě byla, že Kamba už mládě nebude moci mít. V Kambině případu se zatím o žádném speciálním vyšetření neuvažuje, vše bude ponecháno na přirozeném vývoji situace, jejího zdravotního stavu a kondice.

Kamba před porodem

Moja je na to ještě mladá
Gorily pohlavně dospívají v průměru kolem 7. až 8. roku života, i když dospělost přichází u každé individuálně. To je také důvod, proč stále může v pražském pavilonu být i Moja. Až jednou dospěje i ona, bude se muset odstěhovat jinam, aby nehrozilo že by ji pářil vlastní otec Richard. Ošetřovatel Marek Ždánský se na okamžik loučení s Mojou samozřejmě vůbec netěší, ale na druhou stranu mu udělá velikou radost, až jednou navštíví Moju v jejím novém bydlišti a ona mu ukáže své mládě.

Moja
autor: Petr Rajchert
Spustit audio
Projekt Odhalení