O gorilích "ženských" problémech s odborníkem

1. listopad 2007

Slíbili jsme vám, že se k "ženským" problémům samic Shindy a Kamby ještě vrátíme a svůj slib jsme splnili. Zastavili jsme se totiž v pražském Ústavu pro péči o matku a dítě, kde nám na naše otázky odpovídal MUDr. Ladislav Krofta, CSc. Pan doktor sice léčí ženy, ale jak víme, gorily a lidé jsou si velice podobní, tak proč bychom to nezkusili? Jenom si je třeba uvědomit, že uvádíme pouze názory a hypotézy, protože doktor Krofta neměl možnost samice vyšetřit. A odchylky od lidské medicíny tady určitě také budou.

Pane doktore, jaké mohou být další příčiny Shindiny neplodnosti?

Myslím si, že můžeme vyloučit jak případný problém u samce Richarda, tak i další působení antikoncepčního tělíska. Vzhledem k tomu že samice je v reprodukčním věku a přichází pravidelně do říje, můžeme vyloučit i nějaký zásadní hormonální problém. Pokud tedy máme uvažovat o nějakém ekvivalentu k humánní medicíně, pak bych možná hledal příčinu neplodnosti v poruše tvorby vajíček. To znamená, že samice může mít anovulační cykly, kdy sice má zevní známky říje (menstruace), nicméně nedochází k ovulaci a uvolnění vajíčka. To se dá zjistit hormonálním vyšetřením, což není problém u lidí, protože se jedná o sérii biochemických odběrů krve, ale v případě lidoopů předpokládám, že nebude jednoduché vzorky získat.

Dá se tato porucha nějakým způsobem léčit?

Ano, při anovulačních cyklech se dají jednoduše aplikovat látky, které navodí ovulaci ve vaječníkové tkáni. V humánní medicíně se nejedná o žádný problém.

Napadají vás nějaké další možné důvody neplodnosti gorilí samice?

Opět budu hledat určitou analogii k humánní medicíně. Když žena nemůže přijít dlouhodobě do jiného stavu, uvažujeme o určitých imunologických faktorech, žena například může produkovat protilátky proti spermiím partnera.

Pak se musí nechat vyšetřit i partner?

U muže dochází pouze k vyšetření spermiogramu. A u ženy k sérii vyšetření krve. Terapie je potom (u lidí) opět relativně jednoduchá, jenom pohlavní styk musí být realizován s bariérovou antikoncepcí (kondom), aby nedocházelo ke zmíněné imunizaci, a žena užívá látky, které tlumí tvorbu protilátek proti mužovým spermiím.

A nyní k naší druhé samici Kambě. Myslíte si, že by u ní mohlo skutečně dojít k laktaci?

V případě, že se jedná o tak krátký časový odstup od jejího nešťastného porodu, si dokážu představit, že má určitý hormonální problém. Ten spočívá ve vysokých koncentracích prolaktinu, které mohou způsobit, že mléčná žláza začne (po určité stimulaci) produkovat mléko. Prolaktin je zároveň důvodem k zablokování regulační osy samice, to znamená, že vaječníky přestanou fungovat optimálně a ona pravděpodobně nebude přicházet do říje.

Kamba

To máte pravdu, Kamba od té doby ještě do říje nepřišla!

No vidíte! A za těchto okolností si dovedu představit, že se po stimulaci bradavky mohla objevit nějaká zbytková produkce mléka. Je to ovšem jenom teorie.

autor: Petr Rajchert
Spustit audio
Projekt Odhalení